Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Hooikoorts bij je kind: zo voorkom en verhelp je de klachten

Het hooikoortsseizoen is alweer een tijdje van start. Naast alle verkoudheden en griepjes die er heersten, kwam het vele niezen en snotteren bij veel mensen ook door de pollen die in de lucht hangen. Als jouw kind hier last van heeft, kan dat erg vervelend zijn. Hoe ga je daar dan mee om?

Want kun je hooikoorts eigenlijk voorkomen? En hoe kun je de symptomen op een goede manier verhelpen? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je als ouder wilt weten.

Wat is hooikoorts?

Iedereen heeft wel een beeld bij hooikoorts, maar omdat de klachten nogal kunnen verschillen en ook nog eens overeenkomen met een verkoudheid, is het misschien niet helemaal duidelijk wanneer je precies last van hooikoorts hebt en wat het eigenlijk inhoudt. Als iemand hooikoorts heeft, dan is diegene allergisch voor pollen, oftewel stuifmeel van gras, bomen en planten.

De slijmvliezen van de ogen en neus geven een allergische reactie als er stuifmeel van gras, bomen of planten in de lucht hangt. In de lente en de zomer, wanneer het warm en droog is en het ook nog waait, ontstaat er een explosie van deze pollen in de lucht. Hooikoorts kan ontstaan op elke leeftijd, maar meestal begint het tussen iemands vijftiende en 25e.

Hooikoorts voorkomen

Hooikoorts is erg vervelend, zeker als je kind er veel last van heeft. Nu vraag je je misschien af of je hooikoorts ook kan voorkomen? Helaas is het lastig om hooikoorts helemaal te voorkomen, omdat contact met stuifmeel haast niet te vermijden is. Als je naar buiten gaat, kom je er weldegelijk mee in aanraking. Je kunt natuurlijk wel maatregelen nemen om dit zoveel mogelijk te vermijden:

  • Houd de deuren en ramen overdag gesloten
  • Vermijd plekken met veel stuifmeel, zoals parken, duinen, weilanden, bossen en tuinen
  • Geef je kind een zonnebril als hij of zij naar buiten gaat
  • Laat je kind nadat jullie buiten zijn geweest even douchen en andere kleren aantrekken
  • Hang geen net gewassen kleding van je kind buiten om te drogen
  • Laat je kind wat vaseline rond de ogen en neus smeren. Dit zorgt ervoor dat de pollenkorrels minder snel bij de slijmvliezen komen.

Hooikoortssymptomen op een natuurlijke manier verhelpen

Er zijn medicijnen te krijgen tegen hooikoortsklachten, deze kun je bij een drogist halen of eventueel via de huisarts krijgen. Wel is het goed om eerst bovenstaande tips te proberen, om het op een zo natuurlijke manier proberen te verminderen. Ook kun je neusspray, oogdruppels of inhalatievloeistoffen proberen om te kijken of je kind daarmee minder heftig op de pollen reageert.

Wil jij nou liever geen medicijnen, neusspray, oogdruppels of inhalatievloeistoffen erbij halen voor je kind? Dan zijn er een aantal natuurlijke manieren om de symptomen zoveel mogelijk proberen te verhelpen:

1. Honing uit de omgeving

Het schijnt dat honing uit de omgeving kan helpen om hooikoortsklachten te verminderen. Dit komt doordat er in honing stuifmeel van bomen zit en wanneer je juist vroegtijdig aan deze pollen wordt blootgesteld, de klachten kunnen afnemen. Je lichaam maakt dan namelijk antilichamen aan om het af te weren.

2. Stomen

Als jouw kind veel last van hooikoorts heeft, kun je proberen om de klachten te verminderen door middel van stomen. Het kan helpen om weer beter door de neus te ademen en het zwellen van het slijmvlies te verminderen.

3. Kruidenthee

Er zijn verschillende kruiden die de klachten van hooikoorts kunnen verminderen, zoals brandnetel, pepermunt, kamille en gember. Deze kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Geef je kind een kopje thee met één van deze kruiden en hopelijk helpt het om de klachten te verminderen.

4. Quercetine

Quercetine is een antioxidant en het blokkeert ontstekingsreacties en allergieën in de luchtwegen. Dit is dus ideaal voor iemand die hooikoorts heeft. Quercetine zit met name in groente en fruit zoals appels, uien, tomaten, asperges en bessen en ook knoflook bevat de stof.

Dilemma: ‘Kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.