Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 7 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

7x etenswaren die hooikoortsklachten verzachten bij je kind

Hoe fijn de warme seizoenen ook zijn, ze betekenen voor veel kinderen ook ogen die tranen, heel veel niezen en loopneuzen. Het hooikoortsseizoen is in volle gang en dat kan nogal wat vervelende klachten opleveren bij kinderen.

Met deze etenswaren kun je die hooikoortsklachten verzachten voor je kind.

Hooikoortsklachten bij kinderen

Hooikoorts komt door stuifmeel (pollen) die vooral op warme, winderige dagen door de lucht vliegen. Het ene kind reageert daar totaal niet op, terwijl het andere kind meteen begint te niezen. De klachten lijken op een verkoudheid, maar kunnen lang aanhouden. Bij hooikoorts reageert het immuunsysteem van je kind ietsje overdreven. Dat geeft vervolgens klachten als een loopneus en pijnlijke ogen.

Er zijn, naast medicijnen, best wat dingen die je kan doen om hooikoortsklachten te verzachten. Helemaal weggaan zullen ze niet, maar de klachten kunnen op den duur wel minder worden. Je doet dat met de volgende etenswaren.

Etenswaren die hooikoortsklachten bij je kind verzachten

Zet honing, yoghurt, vers fruit en groente de komende maanden maar op je boodschappenlijstje, want die helpen de hooikoortsklachten bij je kind te verzachten.

Yoghurt tegen hooikoortsklachten bij kinderen

Yoghurt, en dan vooral rauwmelkse yoghurt, zit vol levende bacteriën die goed zijn voor de darmflora, oftewel het immuunsysteem. Door het immuunsysteem van je kind gezond te houden en vooral te versterken, zullen hooikoortsklachten verminderen. Belangrijk hierbij is wel dat je kind in het algemeen gezond eet. Laat pakjes, zakjes en bewerkt voedsel voorlopig even staan.

Honing van een lokale imker

Lokale honing zit vol met stuifmeel uit de buurt. Dat komt doordat bijen overal wat stuifmeel vandaan halen voordat ze er honing van maken. Door je kind elke dag een lepeltje honing te geven, krijgt het dus elke dag wat stuifmeel binnen. Dit maakt je kind weerbaarder tegen pollen wanneer het hooikoortsseizoen begint. Start hier daarom al vroeg mee, of verwerk het in de dagelijkse routine. De honing kun je bijvoorbeeld door een kopje thee of door de yoghurt (twee vliegen in een klap!) roeren.

Plantaardige producten

Ook plantaardige producten kun je inzetten in de strijd tegen hooikoorts bij kinderen. Allergiediëtist en onderzoeker Berber Vlieg deed onderzoek naar de relatie tussen allergieën en voeding. Volgens Vlieg kun je het beste voor 60 procent plantaardige producten eten. Denk aan verse groenten en fruit, puur en onbewerkt. Ook laat ze weten: “Kies voor volkoren granen, gefermenteerde voedingsmiddelen en omega-3 vetzuren. Vermijd zakjes en pakjes met sterk bewerkte ingrediënten, snacks, bewerkt en vet vlees en wit brood. Deze voeding geeft een grotere kans op ontstekingen in de darmen, waardoor het immuunsysteem verkeerde signalen krijgt”

Ananas tegen hooikoortsklachten bij kinderen

Ananas bevat het enzym bromelaïne en dit stofje vermindert allergische reacties. Ook zou het zwellingen in de neus en luchtwegontstekingen verminderen. Ook heel lekker in een smoothie. Het proberen waard, niet waar?

Citrusvruchten met vitamine C

Vitamine C verlaagt de histaminespiegel in het bloed, wat ervoor zorgt dat je kind minder snel een allergische reactie op pollen krijgt. Zie het als natuurlijke antihistamine, wat ook in de hooikoortstabletjes zit. Echte vitaminebommetjes zijn sinaasappels, grapefruits en citroenen (ook lekker door een smoothie). Geef er elke dag een om de hooikoortsklachten bij je kind te verminderen.

Vette vis

Houdt je kind van vis, geef dan af en toe wat vette vis te eten. Dat zit vol met omega 3-vetzuren en dat is een natuurlijke ontstekingsremmer. Eet je kind vegetarisch, dan kun je de vette vis vervangen door pompoenpitten of walnoten.

Vlierbessen (maak er jam van)

Vlierbessen hebben immuunversterkende eigenschappen en kunnen ook hooikoortsklachten bij kinderen verzachten. Door de flavonoïden die in de bessen zitten, worden de klachten minder. Wist je dat je van vlierbloesem heerlijke limonade kan maken en dat dit ook helpt tegen klachten van hooikoorts?

Op deze leeftijd ontwikkelt hooikoorts zich het vaakst bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.