Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ziektes 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Rode wangen en een huid vol vlekjes? Dat is waarschijnlijk de vijfde ziekte

Na de herfst- en wintermaanden hoop je dat je kinderen de meeste virussen achter zich laten. Tot zich deze voorjaarsziekte voordoet. Je kind krijgt enorm roodroze wangen die soms warm aanvoelen en een paar dagen later opeens rode vlekjes over de armen en benen. Dat is waarschijnlijk de vijfde ziekte.

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en je merkt het vooral doordat je kind opeens onder de rode vlekken zit. Er zijn nog meer ziektes met vlekjes, zoals mazelen en rodehond. Gelukkig zijn de meeste kinderen daarvoor gevaccineerd en komen die ziektes nog maar weinig voor. Waterpokken is ook een ziekte met vlekken, die zich verder ontwikkelen als blaasjes. Verder is er de zesde ziekte met vlekken, maar deze komt meestal voor bij kinderen onder de drie jaar.

Symptomen van de vijfde ziekte

Dan heb je nog de vijfde ziekte. Symptomen van de vijfde ziekte zijn:

  • rode wangen
  • koorts kan, maar hoeft niet
  • jeuk kan, maar hoeft niet
  • je kind is wat hangerig, maar dit hoeft niet
  • nadat de rode wangen zijn verdwenen, ontstaan na een paar dagen vlekjes op de armen en benen, rug, buik en billen (hoeft niet per se op elk van deze lichaamsdelen, soms komen de vlekjes bijvoorbeeld alleen op de armen en benen voor).

Na zo’n tien dagen verdwijnen de vlekjes, maar bij warmte of inspanning kan het zijn dat de vlekjes opeens weer even terug komen.

Vijfde ziekte in het voorjaar

De vijfde ziekte heerst vooral in het voorjaar en bij kinderen tussen de vier en tien jaar oud. Het virus is besmettelijk en wordt overgedragen via druppeltjes bij praten, niezen of hoesten. Die besmetting vindt al twee weken voordat de vlekjes zichtbaar worden plaats en kinderen kunnen het virus al doorgeven voordat ze zelf vlekjes hebben. Daarom mag je kind met rode wangen en/of vlekjes op armen en benen dus gewoon naar school.

Kinderen voelen zich vaak niet ziek als ze de vijfde ziekte hebben en kunnen dus gewoon hun dagelijkse bezigheden blijven doen. Sommige kinderen hebben wat koorts of zijn hangerig, dan is het fijn om een dagje thuis te blijven.

Wat te doen bij jeuk?

Het kan zijn dat je kind door de vijfde ziekte jeuk aan de huid krijgt. Probeer in dat geval de nagels kort te houden en breng eventueel crème tegen de jeuk aan. Die kun je gewoon bij de drogisterij halen. De vlekken en jeuk gaan vanzelf weer over.

Je kind krijgt antistoffen tegen de vijfde ziekte, wanneer het deze heeft gehad. Daarna kan je kind nooit meer de vijfde ziekte krijgen. Dit betekent dat de meeste volwassenen beschermd zijn tegen het virus.

Zwanger en de vijfde ziekte

Als je zwanger bent en de vijfde ziekte heerst in je omgeving, is het goed om dit even aan te geven bij de verloskundige. Waarschijnlijk draag je gewoon antistoffen bij je, maar als dit niet zo is, dan is er in de eerste helft van de zwangerschap een grotere kans op een miskraam. Die kans is zo’n negen procent.

Denk je dat je kind de vijfde ziekte heeft, maar voelt het zich heel erg ziek of vertrouw je het niet? Bel dan altijd de huisarts voor advies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.