Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is het effect van Disneyfilms op meisjes en jongens

Kijkt jouw kind graag naar Disneyfilms? Het blijkt dat dit invloed kan hebben op het gedrag van je kind. En vooral voor meisjes kan dit verkeerd uitpakken. Dit is namelijk het effect van Disneyfilms op jongens én meisjes…

Dit blijkt uit onderzoek van de Brigham Young University onder 198 kinderen. Voor de studie werd onderzocht hoe vaak kinderen in contact kwamen met Disney. Uit de resultaten kwam naar voren dat hoe vaker meisjes naar Disneyfilms met prinsessen keken, hoe vaker ze zich gedroegen als het stereotype vrouw.

Effect van Dinseyfilms

Volgens het onderzoek kan het op korte termijn geen kwaad als meisjes prinsessenjurken willen dragen. Op lange termijn is dit een ander verhaal, stelt de studie. Meisjes die veelvuldig in aanraking komen met Disney en de prinsessen, kunnen het stereotype gedrag ook op latere leeftijd vertonen.

“Ideeën over wat typisch meisjesgedrag of typisch jongensgedrag is kunnen ervoor zorgen dat meisjes bijvoorbeeld minder snel kiezen voor een technische opleiding”, legt Maaike van der Vleuten, socioloog aan de Universiteit Utrecht, uit aan RTL Nieuws. “Als meisjes keuzes maken op basis van wat ze als meisje horen te doen, dan kiezen ze dus misschien niet wat ze echt willen of waar ze echt goed in zijn.”

Positief effect op jongens

Voor jongens is het kijken naar Disneyfilms weer een heel ander verhaal. De onderzoekers ontdekten dat de films op hen juist wél een positief effect hebben. Jongens werden juist behulpzamer en meer tevreden met hun lichaam na het regelmatig kijken van Disneyfilms.

‘Bestempel gedrag niet als typisch vrouwelijk’

Voor de ouders die nu in allerijl hun dochter willen verbieden naar Disneyfilms te kijken: dat hoéft nou ook weer niet. “Mannelijk of vrouwelijk gedrag krijgt dat stereotype pas als je het zelf zo noemt. Bestempel dat typische prinsessengedrag dus niet als vrouwelijk als je het er met je dochter over hebt. Als je dat doet, zorg je er juist voor dat je kind zich er bewuster van wordt”, adviseert Van der Vleuten.

8 mooie levenslessen van Disney-prinsessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.