Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 16 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind ADHD? Een eliminatiedieet zou de symptomen kunnen verhelpen…

Heeft je kind ADHD? De kans is aanwezig dat dit komt door voedselovergevoeligheid. De Nederlandse onderzoekster Pelsser beweert dat verkeerde voeding bij ruim 60% van de kinderen de oorzaak van ADHD is. Ze heeft een eliminatiedieet ontwikkeld waarmee deze overgevoelige kinderen van hun ADHD-symptomen af kunnen komen.

Het eliminatiedieet wordt ook wel het RED-dieet genoemd (Restricted Elimination Diet). Ben je benieuwd hoe dit in werking gaat en wat de voor- en nadelen zijn?

Hoe werkt het eliminatiedieet?

Het RED-dieet van Pelsser is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er is om deze reden professionele begeleiding nodig. Het is niet mogelijk om hier ‘eventjes’ thuis mee aan de slag te gaan. De samenstelling van het dieet verschilt ook per kind. Er kan daarom niet worden gezegd wat het dieet exact gaat inhouden.

Het eliminatiedieet duurt vijf weken. Je kind mag in deze periode geen voedsel eten dat mogelijk tot ADHD-symptomen leidt. En daarnaast moet hij of zij ook stoppen met het slikken van medicatie tegen ADHD. Dit is belangrijk voor het resultaat. Als je kind binnen vijf weken rustiger wordt, dan wordt conclusie getrokken dat de onrustigheid door voedselovergevoeligheid veroorzaakt.

Nu je weet dat de oorzaak in verkeerde voeding ligt, begint de provocatieperiode. Dit betekent dat je kind langzamerhand weer meer voedingsmiddelen mag eten. Er wordt ondertussen nauwkeurig in de gaten gehouden of de ADHD-symptomen terugkomen. Op deze manier wordt duidelijk voor welk voedsel je kind overgevoelig is. De provocatieperiode is een lang traject van ongeveer 18 maanden.

Wat zijn de voordelen van het RED-dieet?

Dit zijn de voordelen van het dieet in vergelijking met het veelgebruikte medicijn Ritalin.

1. Langdurige werking

Een medicijn zoals Ritalin begint na vier uur uit te werken. Het RED-dieet van Presser werkt daarentegen de hele dag.

2. Geen bijwerkingen

Het eliminatiedieet kent geen bijwerkingen. Ritalin kan wel vervelende bijwerkingen hebben, zoals slapeloosheid, hoofdpijn en hartkloppingen.

3. Symptomen verdwijnen

Het RED-dieet zorgt ervoor dat de ADHD-symptomen verdwijnen. De oorzaak van de onrustigheid wordt namelijk aangepakt. Medicijnen tegen ADHD kunnen de symptomen alleen onderdrukken.

Wat zijn de nadelen van het eliminatiedieet?

Naast het feit dat je kind zal balen dat hij of zij niet meer alles mag eten, zijn er nog twee andere nadelen…

1. Inspanning

Een kind begeleiden tijdens een streng dieet, kost meer moeite dan het geven van medicijnen. Je kind is niet de enige persoon die zich zal moeten inzetten voor dit dieet.

2. Rekening houden met het eliminatiedieet

Er zal niet overal rekening worden gehouden met het dieet van je kind. Het is om deze reden belangrijk om altijd extra eten bij je te hebben…

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RED-DieetLidy Pelsser over het effect van voeding op ADHD

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.