Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 15 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zou een vader moeten doen om een gezonde en liefdevolle relatie te hebben met zijn zoon

Er is niets zoals de relatie tussen een vader en zijn zoon. Deze band heeft namelijk meer invloed op het leven van je zoon dan je zou denken. Uit een onderzoek blijkt dat een gezonde vader-zoonrelatie zorgt voor meer empathie, motivatie en goede schoolprestaties. Het is om deze redenen belangrijk om deze band te onderhouden, of misschien wel te herstellen. Dit kan je doen met deze waardevolle adviezen.

Aan alle vaders: geef het juiste voorbeeld aan je zoon

Je zoon zal zich in zijn leven door veel mensen laten beïnvloeden, maar het belangrijkste rolmodel zal altijd zijn vader zijn.

1. Toon liefde en/of respect voor de moeder van je zoon

Het maakt niet uit of je nog steeds samen bent met de moeder van je zoon, of dat de relatie inmiddels over is. Het is altijd belangrijk om liefde, of in ieder geval respect, voor haar te tonen. Dit ontgaat je zoon namelijk niet.

Hij neemt een voorbeeld aan de manier waarop jij de vrouwen om je heen behandelt. Hij zal op dezelfde manier omgaan met zijn moeder, zussen en alle andere vrouwen die hij nog zal ontmoeten in zijn leven.

2. Laat je zoon zien dat je niet altijd succesvol bent, maar ook wel eens faalt

‘Van fouten kan je leren!’ Dit is een bekende uitspraak die je niet vreemd in de oren zal klinken. Je bent inmiddels een volwassen man, maar ook jij maakt nog wel eens een fout of vergissing. Durf je dit ook te laten zien aan je zoon? Zo ja, dan ben je hartstikke goed bezig. Zo nee, dan moet je hier verandering in brengen.

Het is goed voor je zoon om te zien dat jij ook fouten maakt, maar vervolgens ook de verantwoordelijkheid neemt om dit op te lossen. Dit zal ervoor zorgen dat je zoon een sterke man wordt die niet niet bang is om soms de mist in te gaan en iedere uitdaging met beide handen aanpakt.

3. Probeer als vader consequent te zijn voor je zoon

Er komen momenten waarop je zoon fouten zal maken. Dit zijn waarschijnlijke dezelfde fouten die jij ook hebt gemaakt als tiener. Het is niet erg dat hij deze fouten maakt, maar hij moet wel weten dat hier bepaalde consequenties aan vast zitten.

Dit zal hem leren om beter na te denken over de keuzes die hij nu, maar ook in de toekomst maakt. Hij weet voortaan dat iedere actie zijn eigen gevolgen heeft. Een belangrijke en waardevolle les…

4. Geef je zoon de erkenning waar hij naar verlangt

Er zijn veel jongens die opkijken tegen hun vader. Het begint al bij kleuters die opscheppen over hun vader ‘die de allersterkste van de hele wereld is’. Je zoon is trots op je en verlangt naar jouw bevestiging. Het is om deze reden belangrijk om geïnteresseerd te zijn in het leven van je zoon.

Geef hem de complimenten, aanmoedigingen en waarderingen die hij nodig heeft. Laat hem bijvoorbeeld weten dat je trots op hem bent, dat hij een harde werker is of dat je vertrouwen in hem hebt. Dit geeft het zelfvertrouwen van je zoon een enorme boost!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

7 Things a Son Needs from His Father

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.