Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezin 14 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Verhuizen met jonge kinderen: zo bereid je ze er op voor

Spannend! Jij en je partner gaan samen met de kinderen een nieuw avontuur aan: verhuizen. Voor kinderen kan dat een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn en het is dan ook goed om voldoende aandacht te besteden aan de verhuizing. Zo doe je dat.

Verhuizen met (jonge) kinderen

Verhuizen met jonge kinderen kan behoorlijk complex zijn. Zorg er daarom voor dat je ze er voldoende op kunt voorbereiden.

1. Kondig het op tijd aan

Vertel op tijd aan je kinderen dat jullie gaan verhuizen. Het zal een lang proces zijn en het scheelt heel erg als je kind ook in dit idee kan wennen. Soms gaan dingen sneller dan gepland, maar zodra het kan is het goed om dit met je kids te delen en er voldoende aandacht aan te besteden.

2. Lees boekjes over verhuizen

Er zijn verschillende boeken voor kinderen geschreven die over verhuizen gaan. Je kunt hier regelmatig uit voorlezen zodat ze wennen aan het idee van verhuizen (en bijvoorbeeld naar een nieuwe basisschool gaan).

3. Ga een paar keer kijken in het nieuwe huis

Het is ook fijn als je nog een paar keer kunt kijken in het nieuwe huis met je kinderen. Dat hoeft uiteraard pas te gebeuren als alles 100% rond is zodat je een kind er niet mee belast als het niet doorgaat. Door af en toe vast naar het nieuwe huis te gaan, went je kind al een beetje aan deze nieuwe plek en de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld ook vast wat leuke speeltuintjes in de buurt en kijk of er nog andere leuke kindjes in de straat wonen.

4. Laat je kind meebepalen over de slaapkamer

Laat je kind onderdeel uitmaken van de verhuizen. Het hele positieve daarvan is natuurlijk dat ze een nieuwe kamer krijgen. Laat hen onderdeel uitmaken van dat proces. Zijn er meerdere kamers te verdelen? Kijk dan samen bij welke kamer zij een goed gevoel hebben. Ook kunnen jullie bijvoorbeeld samen de kleur verf voor op de muren uitzoeken. Natuurlijk mag je sturen, maar geef ook hen enig gevoel van autoriteit.

LEES OOK: 5 tips om je kids een kamer te laten delen, zonder dat de hel losbreekt

5. Leg uit waarom jullie verhuizen

Het geeft een kind meer context als jij en je partner uitleggen waarom het verhuizen noodzakelijk is. Gaat het om een nieuwe baan waardoor het reizen anders te lang zou duren of omdat jullie meer ruimte willen? Kinderen begrijpen meer dan je denkt en het is dan ook fijn om daar eerlijk over te zijn, ze pikken het anders toch wel ergens op. Trouwens, dit achterhouden voor je kind is sowieso nergens voor nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.