Sophie Nortier
Sophie Nortier Ouders 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

5 tips om je kids een kamer te laten delen, zonder dat de hel losbreekt

Een gezin dat sneller groeit dan de woonsituatie; voor velen een bekend verhaal. Maar wanneer broertjes en zusjes één slaapkamer delen, kan dat het nodige gedoe opleveren. Met deze vijf tips kun jij de onvermijdelijke ruzie tussen broers en zussen een beetje binnen de perken houden.

Kamer delen

Broertjes met zusjes, zusjes onder elkaar of broertjes onder elkaar. Wat de samenstelling ook is, zet ze op één kamer en je krijgt geheid knallende ruzies. ‘Die is van mij!’, ‘Ga van mijn bed af!’, ‘Ik wil alleen spelen!’. Deze zinnen kunnen de meeste ouders, met meer dan één kind, inmiddels dromen.

Maar de tijd dat de kids een kamer delen, kan ontzettend veel betekenen voor de rest van hun leven. Ook in positieve zin. Ze leren in deze periode voor zichzelf op te komen, problemen op te lossen, compromissen te sluiten én je broertjes of zusjes te respecteren. Al het geruzie is dus niet voor niks.

Vijf tips

Toch is het fijn om het gedoe een beetje te kunnen beperken. Met deze vijf tips kun je de tijd zo soepel mogelijk laten verlopen.

1. Gebruik de hele ruimte

Vooral als de kamer niet al te groot is, is het belangrijk om de ruimte efficiënt in te delen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stapelbedden of hoogslapers. En kastsystemen die goed gebruik maken van de ruimte.

Zijn de kids wat groter en wordt de kamer nou echt te klein? Dan kun je overwegen jullie grotere kamer te ruilen met de kids. Uiteindelijk breng je al volwassene natuurlijk heel wat minder ruimte in de slaapkamer door, dan je kinderen. En als je er al bent, mag het best gezellig knus zijn.

2. Eigen smaak

Laat ze samen meedenken over de inrichting van de kamer. Sommige dingen kunnen ze samen uitkiezen, zoals een leuk kleed. Andere dingen kunnen ze voor zichzelf uitkiezen, zoals bijvoorbeeld hun eigen bed of een poster, dekbedovertrek of nachtlampje. Is de ruimte ervoor, geef de kids dan allebei een eigen hoekje waar ze hun eigen speelgoed kunnen opbergen. Hierdoor krijgen ze allebei het gevoel dat (een deel van) de kamer ook echt van hen is.

Klaar met het bemiddelen tussen de kids? #evenbijtanken

3. Afspraken over delen

Sharing is caring, maar echt niet met alles. Een slaapkamer delen is één ding, maar kinderen hebben recht op hun eigen ruimte en eigen spulletjes. Het is dus belangrijk om al direct in het begin duidelijke afspraken te maken over delen.

De afspraak dat ze het altijd eerst moeten vragen of ze met het speelgoed van de ander mogen spelen, is heel helder. Wanneer je hierbij ook ingaat op hoe vervelend zij het zelf vinden wanneer ze hun speelgoed plotseling niet kunnen vinden, kunnen ze een betere inschatting maken van het belang van de afspraak.

4. Goede verdeling

Al heb je niet zoveel ruimte, is het toch belangrijk om de kids wat eigen ruimte te geven. Heb je de ruimte voor aparte hoekjes, of een apart bureau, maak daar dan samen met hen een leuk plekje van.

Is die ruimte er niet, denk dan bijvoorbeeld aan een eigen plankje aan de muur. Daar kunnen ze dan wat speelgoed of knuffels neerzetten. Of kies bijvoorbeeld voor gekleurde bakken of manden, waar ze hun eigen spulletjes in kunnen opbergen. Met elk hun eigen kleur natuurlijk. Naast dat ze hun eigen plekje hebben, is het ook een duidelijke plek waarin ze hun speelgoed kunnen opruimen.

5. Aparte bedtijden

Wanneer kinderen een kamer delen, betekent dit niet per se dat ze ook dezelfde bedtijd hebben, tenzij het een tweeling is natuurlijk. Je zou kunnen beredeneren dat het handig is om allebei de kids in één keer in bed te leggen, maar dit vraagt vaak om veel meer gekeet en gedoe.

Wanneer je de een half uurtje eerder naar bed brengt dan de ander, hebben ze allebei even de tijd om tot rust te komen voor het slapen gaan. Én, niet geheel onbelangrijk, nog wat persoonlijke aandacht van de ouders.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.