Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Mentale gezondheid 1 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Tringgggg! Hoe krijg je in de ochtend je kind op tijd uit bed?

Elke ochtend weer is het een race tegen de klok om met alle kids op tijd op school aan te komen. En dat komt dan vooral omdat je prepuber niet het bed uit te krijgen is, wat je ook probeert. Hoe zorg je er dan toch voor dat je kind op tijd uit bed komt?

Vervelend en soms niet te vermijden, je kan ‘m moeilijk uit z’n bed trekken, maar er zijn wat dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je kind op tijd uit bed komt én op tijd klaar is om naar school te gaan.

Je kind op tijd uit bed

Deze dingen kun je zelf proberen.

Geen schermtijd meer na een bepaalde tijd

Maak samen de afspraak dat je kind na het avondeten niet meer op een beeldscherm zit. Dus geen iPad, maar ook geen televisie. Dit onnatuurlijke blauwe licht zorgt er namelijk voor dat de biologische klok van je kind flink verstoord wordt. Dit veroorzaakt klachten zoals moeilijk in slaap kunnen vallen, korter slapen en ’s nachts wakker worden. Gebeurt dit een paar nachten achter elkaar, dan kan je je voorstellen dat je kind in de ochtend maar moeilijk uit bed komt.

Houd een bedtijd aan

Misschien ben je wat soepeler met bedtijd als het gaat om je prepuber, maar het is toch best een goed idee om een bedtijd in te stellen. Natuurlijk kan je daar af en toe tot een half uurtje vanaf wijken, maar je kinderen tot 10 jaar hebben toch nog wel elke nacht zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig! Houd eens bij hoe laat je kind eigenlijk naar bed gaat elke avond en of hij op die manier wel genoeg slaapt krijgt.

(Uit)slapen tijdens weekenden en vakanties

Het is verleidelijk om je kinderen lekker te laten liggen in het weekend, of om ze een stuk later naar bed te laten gaan. Helaas is dit voor hun biologische klok niet ideaal, want na het weekend moet je kind weer wennen aan het ‘op tijd naar bed en vroeg op staan’ ritueel. Probeer daarom niet meer dan een uurtje af te wijken van de gebruikelijke tijden.

Stel een routine in

Word je prepuber in de ochtend wel op tijd wakker, maar gaat hij andere dingen doen dan de dingen die hij moet doen? Zoals lekker in bed nog even lezen, rustig rommelen in zijn kamer of alles op een heel langzaam tempo? Stel dan een routine in het maak het (samen met je kind) zo gemakkelijk mogelijk. Zet bijvoorbeeld een wekker ergens anders in de ruimte, dan moet hij wel uit bed komen om deze uit te zetten. Leg alvast een stapeltje kleding klaar, zorg dat de badkamer vrij is en laat hem zo een schema afgaan met alles wat hij moet doen, eventueel met tijden erbij. Belonen met een extra schermtijduurtje als dit allemaal goed gaat, werkt vaak ook bij prepubers.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verywell Family

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.