Redactie
Redactie Gezondheid 11 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit eten geeft je kind gezonde ogen (en het is meer dan alleen worteltjes)

Ogen zijn erg belangrijk. Door je ogen kun je kijken, dingen leren en herinneringen opslaan als een beeld. Je hoopt dan ook dat je zicht je nooit in de steek laat. Gelukkig kun je met bepaald eten je ogen gezond houden.

Voeding voor gezonde ogen

Daarom hoorde je vroeger vast ook wel eens dat je je worteltjes moest opeten, omdat dat goed zou zijn voor je ogen. Voor als je dacht dat het een smoesje was: je ouders hadden gelijk. Ik bedoel, heb je ooit een konijn met een bril gezien? (Doet het altijd goed bij kinderen).

Oranje boven

Oranje eten, zoals worteltjes, is goed voor de gezondheid van de ogen doordat het vol zit met het stofje beta-caroteen. Dit zorgt er ook voor dat het eten zijn oranje kleur krijgt. Caroteen wordt omgezet in vitamine A, wat weer belangrijk is voor gezonde ogen.

Niet alleen wortels zijn dus goed voor je ogen, maar ook zoete aardappel, pompoen, mango, abrikoos en sinaasappel. Ook eigeel bevat vitamine A en is dus goed voor je zicht. Daar zit vast wel iets tussen wat je kleintje lekker vindt.

Groen, groener, groenten

Naast oranje groente, zijn ook groene groentjes goed voor je. Het eten van broccoli, boerenkool of spinazie kan ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van oogaandoeningen. Dit komt door de antioxidanten die in de groente zitten, als vitaminen en mineralen.

Ook courgette, avocado, sla en spruitjes zijn goed voor de ogen van je kleintje.

Dat is vet

Vis is goed voor de ogen dankzij omega 3. Vette vis als zalm, tonijn, makreel en haring zitten vol met deze vetzuren. Is je kind niet zo’n vis-eter? Probeer dan eens kleine stukjes vis door een gerecht te doen of ga voor witvis.

Witvis bevat dan wel minder omega 3-vetzuren, maar een visstick gaat er misschien beter in. Alle kleine beetjes helpen denken we dan maar.

Peulvruchten

In peulvruchten zit veel zink. En zink zorgt ervoor dat je ogen goed blijven werken. Kidneybonen, sojabonen, linzen en bruine bonen zijn de peulvruchten waar dit in terug te vinden is.

Ook erwten en groene boontjes zijn groene peulvruchten die veel kinderen lusten. Misschien dat je daarom in de supermarkt vaak potten met doperwtjes en worteltjes ziet. Het lijkt wel het gouden duo voor gezonde ogen te zijn.

6x feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen, volgens een voedingscoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.