Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Is de populaire serie Euphoria geschikt voor tieners?

Grote kans dat jij de cast van Euphoria voorbij hebt zien komen. De serie is namelijk mega populair bij tieners. Fans zijn obsessed over de karakters van de show, en delen onderling tips om outfits en make-up zo goed mogelijk na te doen. De hoogste tijd dus om de twee seizoenen onder de loep te nemen.

Want is de serie wel zo kindvriendelijk als dat het lijkt?

Wat ouders moeten weten over Euphoria

De serie volgt het turbulente leven van een aantal tieners op een middelbare school. Een perfecte serie voor jongeren, zou je denken. Maar wie zich even in de karakters van Euphoria verdiept, zal twijfels hebben of de serie wel gemaakt is voor tieners.

De serie volgt een aantal kinderen op een Amerikaanse middelbare school. De getalenteerde actrice Zendaya speelt de rol van de 17-jarige verslaafde Rue, die net uit een afkickkliniek komt en niet van plan is om sober te blijven. Ook Cassie (Sydney Sweeney) is met haar seksuele escapades een populair karakter in de serie. Daarnaast zijn fans obsessed over Jules (Hunter Schafer): een transgender die er nogal specifieke seksuele voorkeuren op na houdt.

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat de serie niet vies is van drugs, naaktheid, grof taalgebruik en geweld. Daarnaast dealt de serie met heavy onderwerpen.

Drugs

Meerdere karakters gebruiken drugs. Zo gebruikt Rue bijvoorbeeld cocaïne, heroïne en xtc. Ook andere (minderjarige) karakters gebruiken softdrugs en alcohol. Daarbij zie je ook zware pijnstillers als Oxycodon voorbij komen.

(Seksueel) geweld

In de serie zijn meerdere scènes te zien waarbij meisjes verkracht worden. Ook aanranding komt vaak voor, en kijkers zien expliciete mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen. Daarbij wordt er heel wat gemasturbeerd en je ziet meerdere dickpics voorbij komen.

Grof taalgebruik

Het meeste taalgebruik uit Euphoria kunnen wij hier niet herhalen, maar je kunt erop vertrouwen dat het niet geschikt is voor jongeren.

Heavy topics

Naast drugsgebruik, verslaving en verkrachting komen er heavy onderwerpen aan bod. Eén karakter wordt door het hoofd geschoten en overlijdt. Daarnaast zie je hoe één meisje zichzelf in haar polsen snijdt. Ook komen scenes voorbij waarbij (anale) seks getoond wordt. Naaktfoto’s worden online verspreid en ook pornografie passeert de revue.

Is Euphoria geschikt voor tieners?

Het korte antwoord is nee. Zendaya waarschuwt dan ook meerdere malen dat Euphoria dan wel afspeelt op een middelbare school, maar dat het zeker niet bedoeld is voor minderjarigen.

Op Twitter plaatst de actrice afgelopen maand dan ook een trigger warning waarbij de actrice laat weten dat het bedoeld is voor een mature audience. Ze waarschuwt kijkers dat it seizoen heel emotioneel is: “Please only watch it if you feel comfortable. Take care of yourself.”

Ook Tania Lamb, een voormalige medewerker voor de Amerikaanse kinderbescherming deelt dezelfde waarschuwing als Zendaya. Aan Lolalambchops laat zij weten dat ze in het verleden vaak heeft gezien wat zulke content met jongeren kan doen.

Ze legt uit dat het brein van een tiener nog niet volledig ontwikkeld is, waardoor de consequenties van de karakters’ acties veel schade kan aanrichten: “Euphoria is NOT ok for kids in any way. Between nudity, violence, drug use, and severe language, this is not a feel-good show.”

Wat is Squid Game? Alles wat je als ouder wil weten over deze serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.