Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is Squid Game? Alles wat je als ouder wil weten over deze serie

Grote kans dat je er al van hebt gehoord (want het is een mega hit), Squid Game. De Netflix serie is immens populair, en hoewel hij bedoeld is voor zestien jaar en ouder, kennen ook veel jongere kinderen het. Zo wordt de serie door veel basisschool kinderen zelfs nagespeeld op het schoolplein. Is dat iets om je zorgen over te maken? Wij vertellen je meer over deze serie.

Maak dus kennis met Squid Game, een thriller-serie waarin de personages gestoorde en bloederige versies van hun favoriete spellen uit hun jeugd moeten spelen om te overleven. De Zuid-Koreaanse serie en Neftlix Original volgt namelijk een groep mensen die gekidnapt zijn en in een angstaanjagend spel belanden. Als ze winnen dan gaan ze naar huis met een groot geldbedrag. Maar spelers die weigeren mee te doen worden geëlimineerd. Net als spelers die verliezen. Zo spelen de personages bijvoorbeeld het bekende Anna-Maria-Koekoek, waarbij degene die verliest het niet meer kan navertellen.

Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over deze rage onder kinderen

Wat is Squid Game?

Squid Game is een combinatie tussen thriller en horror. De serie is niet qua beeld niet perse heel eng of bloederig. Het gruwelijke zit hem vooral in de vervreemdende combinatie van kinderspellen en dodelijk geweld. Daar komt bij dat de personages ook mentaal en psychologisch tot het uiterste worden gedreven en zo bizarre en wrede keuzes maken.

Regisseur en schrijver Hwang Dong-Hyuk onthulde onlangs in een interview dat het concept van de show meer dan tien jaar geleden in hem opkwam: “Ik wilde een survival-drama maken dat het meest Koreaans was”, zei hij, eraan toevoegend dat hij “een gevoel van verbinding wilde creëren tussen de nostalgische spelletjes die we in onze jeugd speelden en het gevoel van eindeloze competitie dat moderne volwassenen voelen.”

Squid Game en kinderen

Netflix gaf eerder al toe in eerste instantie een fout te hebben gemaakt in de leeftijdsaanduiding van de serie. Die was namelijk twaalf jaar en ouder. Inmiddels is dit aangepast naar zestien jaar en ouder. Maar omdat Squid Game zo’n grote hit is zijn er ook fragmenten en gerelateerde video’s geplaatst op bijvoorbeeld TikTok en YouTube shorts. Daarnaast vertellen kinderen elkaar er natuurlijk over en worden er zelfs Squid Game evenementen georganiseerd. Zo worden kinderen er dus soms toch ongewild mee geconfronteerd, of wordt hun nieuwsgierigheid naar de serie gewekt. Het kan dus verstandig zijn om over deze serie het gesprek met je kind aan te gaan, en uit te leggen wat de serie inhoudt.

Netflix geeft fout toe: Squid Game onverantwoord gelabeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.