Manners.nl
Manners.nl Vrije Tijd 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix geeft fout toe: Squid Game onverantwoord gelabeld

Misschien heb je al wel gehoord van de populaire Netflix serie Squid Game. Een wereldwijde hit die ook bij jongeren populair is. Maar door het geweldadige karakter van de serie is deze niet geschikt voor kinderen, zo geeft Netflix nu ook zelf toe. Netflix geeft toe dat ze een behoorlijke inschattingsfout hebben gemaakt. De populaire Zuid-Koreaanse serie Squid Game werd op 17 september gelanceerd met het label 12 jaar of ouder. Dit moest 16 jaar en ouder zijn.

Je kent de verhalen wel. Kinderen die op school de kinderspellen uit Squid Game nadoen en klappen geven aan de verliezer. Nou zijn dat vooralsnog uitzonderingen, maar natuurlijk wel zichtbare gevolgen van een te jong publiek dat toegang heeft tot Netflix-content voor volwassenen.

Wat is Fall Guys? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Netflix gaf Squid Game verkeerde leeftijdscategorie

De krankzinnig populaire serie kreeg aanvankelijk dus een te lage leeftijdskwalificatie. NRC meldde als eerst dat Squid Game op 17 september verscheen met het label 12 jaar en ouder, en later is gecorrigeerd naar 16 jaar en ouder. Kijkwijzer bevestit dit tegenover de krant.

Nederlandse Netflix-gebruikers ontdekten dat de serie, waarin volwassenen voor een geldprijs kinderspellen spelen en de verliezers worden gedood, dat het de leeftijdsclassificatie ‘12 jaar en ouder’ had. “Terwijl ’16 jaar en ouder’ hier natuurlijk de juiste codering is”, aldus Tiffany van Stormbroek, directeur van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), in NRC.

Kijkwijzer is onderdeel van NICAM en een hulpmiddel om vooraf te bepalen of films en series bijvoorbeeld eng zijn. Ook beoordeelt het instituut of er sprake is van seksuele uitingen of scheldwoorden, die ongeschikt zijn voor kinderen. Squid Game bevat extreem geweld en wekt betrekkelijk veel angst op. Daar komt bij dat de serie behoorlijk verslavend is.

Slappe reactie

In een reactie laat Netflix weten dat het de classificatie van Kijkwijzer heeft gevolgd en die later te hebben aangepast. Een beetje een slappe reactie, zo vindt ook Van Stormbroek van NICAM. Ze zegt dat streamingdiensten zoals Netflix zelf verantwoordelijk zijn voor het juiste label. Hoe lang Squid Game onder de verkeerde leeftijdskwalificatie online stond, wil zowel NICAM als Netflix niet melden.

Dit artikel verscheen eerder op Manners.nl

Wat is Among Us? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.