Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Ouders 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn normale oppastarieven per leeftijd van je kind?

Als je eenmaal kinderen hebt, zullen er toch soms momenten zijn dat je simpelweg een oppas nodig hebt, voor dat ene etentje, die werkafspraak of andere zaken die jouw agenda opvullen. Maar wat kost dat eigenlijk? Dit zijn de (minimale) oppastarieven in Nederland.

Hoeveel moet je een oppas precies betalen? Wat zijn normale tarieven en wat zijn de verschillen tussen het aantal kinderen en hun leeftijden? Wij geven je wat vuistregels.

Wat kost een oppas?

Laten we voorop stellen dat als je een oppas in de arm neemt, jullie het samen eens moeten worden over het tarief. Hier zijn geen vaste regels of wetten over geschreven. Je mag en kan zoveel betalen als je wilt. Wel geven we je wat richtlijnen, die de Nibud doorgaans stelt voor oppastarieven.

In eerste instantie hangt het tarief dat je bepaalt met de oppas af van de volgende waarden:

  • Op hoeveel kinderen moet er opgepast worden?
  • Hoe lang moet de oppas komen?
  • Wat is de leeftijd van de oppas?

Dit zijn vragen die je je van tevoren moet stellen. Oppassen op 1 kind of op 3 is een groot verschil. Het maakt ook veel uit of de oppas komt als de kinderen al slapen, of als hij of zij overdag al moet komen. Ook de leeftijd en de ervaring van de oppas speelt mee. Een buurmeisje van 14 voor een paar uurtjes zal je minder kosten dan een ervaren, volwassen oppas.

Oppastarieven (minimaal)

Om een minimumloon vast te stellen voor een minderjarige oppas, houdt het Nibud algemene minimumloon-tarieven aan. Voor 15 jaar is dat 3,20 en voor 18 jaar is dat 4,80. Let op: dit zijn absolute minima. In de praktijk betalen veel ouders tussen de 5 en 10 euro per uur aan oppasgeld.

Ook kan je een vast bedrag afspreken voor de hele avond. Sluit dan wel goed kort hoe laat je zelf weer thuis bent, of spreek een nieuw bedrag af als het bijvoorbeeld later wordt dan middernacht. Een dubbel tarief kan dan op z’n plaats zijn.

Als het echt laat wordt en je vertrouwd een oppas genoeg, kan je ook voorstellen dat deze blijft slapen. Ook dan is het verstandig om van tevoren nieuwe oppastarieven af te spreken voor deze extra uren.

9x dingen die het aangenamer maken voor de oppas van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.