Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 28 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat is Among Us? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Als je kinderen hebt op de basisschool dan heb je er ongetwijfeld over gehoord: Among Us. De immens populaire game, wordt door veel kinderen en tieners gespeeld en is een regelrechte hit. Alleen wat is het eigenlijk voor een spel? Waar moet je als ouder op letten? En voor welke leeftijd is Among Us geschikt? Wij vertellen je er alles over.

Wat is Among Us?

Among Us is een game die gespeeld kan worden op een smartphone, PC en sinds kort ook op de Nintendo Switch. Het spel is gratis voor smartphones en voor het spelen op PC of Switch betaal je een klein bedrag. Eventueel kunnen er binnen het spel aankopen worden gedaan, maar deze zijn niet nodig om het spel te spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om outfits of huisdieren.

Opvallend is dat het spel al dateert uit 2018, maar pas sinds vorig jaar echt populair is geworden. Een van de redenen is waarschijnlijk dat YouTubers het in 2020 plotseling massaal gingen spelen. Ook de Corona crisis hielp de populariteit een handje omdat je Among Us samen speelt, wat veel kinderen tijdens deze crisis natuurlijk miste. Bovendien vergt het spel weinig oefening en is het daardoor voor iedereen te spelen.

Wat is Brawl Stars? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Hoe speel je het?

Among Us speelt zich af in een ruimteschip en het draait erom dat de bedrieger (of bedriegers) in het spel worden ontmaskerd. Je speelt het spel met een groep van (maximaal) tien mensen en bij de start krijgt iedereen automatisch een rol toebedeeld.

Die rol is alleen voor jou als speler te zien, en niet voor de rest van de groep. Je bent ofwel een crewmember (bemanningslid) of wel een imposter (bedrieger). Er zijn in een potje minimaal één en maximaal drie bedriegers. De crewmembers moeten zien te overleven, en de imposter(s) moeten iedereen zien te vermoorden. Ondertussen moet de groep zien te achterhalen wie de bedrieger is. Dit kan door met elkaar te overleggen via een chat. Dit gebeurt vrijwel altijd in het Engels.

Als iemand wordt verdacht kan deze persoon er worden uitgestemd. Ben je eruit gestemd, dan is het potje voor jou afgelopen.

Voor welke leeftijd is Among Us?

Among Us draait er om dat andere spelers worden vermoord. Er komt dus geweld in voor. Wel is dit geweld visueel niet realistisch omdat het allemaal in cartoon stijl is getekend. Kijkwijzer en PEGI geven het spel daarom de classificatie ‘mild geweld’ met daarbij een leeftijdsadvies van zeven jaar en ouder.

Naast dat er geweld in het spel voorkomt is er natuurlijk ook nog een chatfunctie. Ook dit kan voor ouders een reden zijn om kinderen dit spel niet te laten spelen. Wel is het zo dat er niet de hele tijd tijdens het spelen met elkaar kan worden gechat. De chats zijn namelijk maar telkens een korte periode beschikbaar. Bovendien zit er een Censor Chat functie op die scheldwoorden automatisch verwijderd en is er geen privé chat mogelijk wat ook positief is.

Aandachtspunten voor jou als ouder

  • Vind je het niet fijn als je kind met vreemden speelt? Het is ook mogelijk om het spel via een uitnodigingslink met vrienden en bekenden te spelen. Zo weet je zeker dat het veilig is. Wel is het spel eigenlijk pas echt leuk als je met meer dan zes personen bent.
  • Bespreek altijd met je kind de regels voor het chatten in een game. De waarschijnlijk belangrijkste regel is wel: deel geen privé gegevens. Leer je kind goed dat ook dingen zoals je naam, leeftijd, woonplaats, school en social media daar bij horen.

Wil je meer weten over andere populaire games? Lees het in onze gamegids voor ouders!

Wat is Fortnite? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

KijkwijzerDigitaal Opvoeden

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.