Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 2 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat te doen met ex die dure Sinterklaascadeaus geeft? ‘Tel je zegeningen’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Mirjam (41). Zij vroeg zich af: “Mijn ex geeft onze kinderen hele dure Sinterklaascadeaus, wat moet ik doen?” Hier hadden meer dan 200 lezers een mening over.

We delen een greep uit de reacties.

Dure Sinterklaascadeaus

De kinderen van Mirjam zijn één weekend per twee weken bij haar ex. Dat weekend wil hij ze ook graag verwennen. “Het is nu al twee keer gebeurd dat onze kinderen thuiskwamen met dure Sinterklaascadeaus, die ze in hun schoen hadden gekregen. Ik vind dat niet normaal voor een schoencadeautje. Hij vindt dat ik mij daar niet mee moet bemoeien. Nu gaan de kinderen ook nog Sinterklaas vieren bij hun vader, samen met hun opa en oma. Ik ben bang dat hij dan weer dure cadeautjes geeft, terwijl ik vind dat we de kinderen niet te erg moeten verwennen. Moet ik dat accepteren of er tegenin gaan?”

Lees hier het hele verhaal van Mirjam, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Mirjam:

1. Zijn pakkie-an

“Botweg gezegd: wat jij doet is jouw pakkie-an en wat hij doet is zijn pakkie-an. Zolang hij niet iets doet wat je kinderen echt kan schaden, heb je er weinig over te zeggen wat er bij hem thuis gebeurd. En een duur cadeau zal niet tot ernstige schade leiden. Heb vertrouwen in je eigen opvoeding. De meeste kinderen van die leeftijd hebben echt wel besef dat dit dure cadeaus zijn, zeker die van 13.” – Sam

2. Praat met de kinderen

“Praat met de kinderen erover, daar zijn ze oud genoeg voor. Niet als verwijt naar vader toe, maar ik zou uitleggen dat ze enorm mooie cadeaus hebben gehad en dat het niet bij iedereen zo geldt.” – Saskia

3. Tel je zegeningen

“Wees blij voor je kinderen. De vader van mijn oudste kinderen leeft niet meer en de vader van de jongste kijkt niet naar hem om. Tel je zegeningen zou ik zeggen, jij en je kinderen hebben erg veel geluk.” – Ellen

4. Geven wat je kan missen

“Heel eerlijk, wij hebben hier een soort gelijke situatie. Ik vind dat er niks mis mee is. Ik geef wat ik kan missen en hij geeft wat hij wilt geven. We hebben wel afgesproken dat de een Sinterklaas doet en de ander kerst. De kindjes zijn superblij en komen niks tekort.” – Laura

5. Echte aandacht is belangrijker

“Mijn ex geeft onze kinderen ook dure cadeaus en vakanties. Ik kan ze niet eens een goedkope vakantie geven. Desondanks gun ik het mijn kinderen en ben ik blij voor hen dat hun vader zich dat wel kan veroorloven. En ze weten dat ik dat niet kan. Wij genieten van filmavondjes en onze eigen versieringen knutselen.

Zo leren ze dat niet iedereen hetzelfde te besteden heeft. En tijd samen, liefde, een luisterend oor en echte aandacht is zoveel belangrijker. Probeer niet over de schutting te kijken zoals wij dat zeggen en geef je kinderen de opvoeding in de tijd die ze bij jou zijn zoals jij die goed acht.” – Eva

6. Beste herinneringen later

“Ik zou er niks aan doen. Als je later je kinderen vraagt wat de beste herinneringen voor hen zijn, noemen ze geen cadeaus, maar het eten dat je maakt, de leuke dingen die je met ze deed en of je er wel of niet was toen ze je nodig hadden. Mooi laten gaan.” – Ingrid

7. Omslagpunt

“Sommige ouders zijn soms emotioneel nog zo beperkt, dat ze grote cadeaus moeten geven. Bid voor je ex dat er op een dag genezing zal zijn. En gun het je kinderen, want voor hen is het leuk en ze leren op jonge leeftijd dat spullen niet zo boeiend zijn. Want op een bepaald moment is er een omslagpunt voor hen, ook dat hoort erbij. Wij gingen een periode zo vaak uit eten dat ons kind klaagde: ‘Nu een keer niet hoor, ik wil thuis eten.’

Jim Carrey heeft het ooit eens heel mooi gezegd, hij zei: ‘Ik hoop dat iedereen rijk wordt en alles heeft wat z’n hartje begeerd, zodat iedereen weet dat daar het antwoord niet te vinden is.’ Jouw kinderen krijgen de kans om te leren dat het antwoord niet in spullen te vinden is, hoe gaaf is dat?!” – Eduard

8. Liefde en betrokkenheid is belangrijker

“Ik zou blij zijn voor de kinderen. Dat is toch super leuk? Of voel jij jezelf dan minder, omdat jij bijvoorbeeld minder kunt geven? Liefde en betrokkenheid is nog altijd belangrijker. Ik zou willen dat mijn ex dit deed.” – Romy

Dilemma: ‘Tot wanneer zal ik Sinterklaas blijven vieren met mijn kinderen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.