Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Gezin 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: is een enig kind eenzaam en ongelukkig?

Er heersen nogal wat vooroordelen over enig kind zijn. Kinderen die in zonder broertje of zusje in een gezin opgroeien zouden eenzaam, ongelukkig, zielig of verwend zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? De redactie van J/M Ouders ging op onderzoek uit.

In Nederland is één op de elf kinderen enig kind. Het twee-kind gezin in Nederland komt het vaakst voor. Sommige ouders kiezen heel bewust voor één kind, maar het kan ook andere (bijvoorbeeld medische) redenen hebben dat er geen tweede komt. Maar is het voor kinderen nou echt nadelig om geen broers of zussen te hebben?

Enig kind

Ben je als enig kind echt minder sociaal, meer dominant, egoïstisch of verwend? Kun je echt minder goed samenwerken? Ben je ongelukkiger? De volgende drie uitkomsten ontdekten we uit wereldwijd onderzoek.

1. Net zo sociaal

Er is in onderzoek nooit kunnen aantonen dat er een verschil is tussen een kind dat alleen opgroeit in een gezien of met broertjes en zusjes op het gebied van de omgang met anderen. Enig kinderen zijn niet meer dominant, net zo populair en net zo sociaal als kinderen uit een groter gezin. Ze schijnen net zoveel vrienden te hebben.

2. Gelukkiger

Uit een Brits onderzoek blijkt dat kinderen zonder broertjes en zusjes zelfs meer gelukkig zijn. In het onderzoek werden 40.000 gezinnen onder de loep genomen. Een reden voor deze hogere geluksscore zou volgens het onderzoek kunnen zijn, doordat enig kinderen minder te maken hebben met pesterijen in het gezin. Ook hoeven ze niet te strijden om de aandacht van hun ouders. Ze geven hierdoor aan meer tevreden te zijn.

3. Doorzettingsvermogen

Kinderen die alleen opgroeien ontwikkelen zich sneller en laten een hoger prestatievermogen zien. Het onderzoek toont aan dat ze meer doorzettingsvermogen zouden hebben dan kinderen met broers of zussen. Het lijkt zo te zijn dat enig kinderen bereid zijn om harder te werken voor prestaties.

Al met al blijken de vooroordelen over enig kind zijn dus eerder een fabel dan een feit te zijn.

Ben of heb jij (een) enig kind? Dan herken jij deze voor-en nadelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.