Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vanaf deze leeftijd mag jouw kind in een fietsstoeltje achterop de fiets

Samen met je kind fietsen is gezellig en praktisch. Belangrijk is dan wel dat je dit veilig doet en een goed fietsstoeltje hebt. Maar vanaf wanneer mag jouw kind in een fietsstoeltje achterop je fiets?

Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Voorop de fiets

Ook al is de zomer voorbij, we pakken nog steeds vaak onze fiets als we even snel een boodschap moeten doen. Als jij je kind meeneemt, is een fietsstoeltje makkelijk en praktisch: je bent even snel als wanneer je alleen gaat en het is nog gezelliger ook. Aan het begin gaat je kind vaak voorop je fiets in een zitje, maar wanneer mag een kind in een fietsstoeltje achterop?

Een kind mag in een fietszitje als hij goed zelfstandig kan zitten en zijn eigen hoofd rechtop kan houden. Gemiddeld gezien is dit vanaf ongeveer negen maanden. De meeste ouders doen de eerste jaren hun kind voorop de fiets in een kinderzitje. Dit kan tot je kind 15 kilo weegt en dat is vaak tot de 3 jaar.

Vanaf welke leeftijd achterop de fiets?

Er zijn geen echte regels als het gaat om fietsstoeltjes voor voor- of achterop de fiets. Dus als jouw kind 3 jaar is en je wilt hem of haar nog steeds voorop de fiets in een zitje, dan kan dat gewoon. Vaak stappen ouders rond deze leeftijd over van een zitje voorop de fiets naar een zitje achterop de fiets. Als je jouw kind al wat eerder naar een stoeltje achterop de fiets wil verplaatsen, kan dat ook. De meeste fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 tot 22 kilo.

De voordelen van je kind in een achterzitje is dat het veel minder stabiliteit verliest dan wanneer je kind in een voorzitje zit. Zeker als jouw kind zwaarder wordt, is een achterzitje dus verstandig. Ook gaat het opstappen makkelijker op deze manier. Het is verstandig om altijd goed te kijken hoeveel kilo een fietsstoeltje maximaal kan houden. Daarnaast speelt ook mee dat de meeste bagagedragers niet meer dan 25 kilo kunnen dragen.

Elektrische fiets met achterstoeltje

Als je een elektrische fiets hebt, vraag je je misschien af of een achterstoeltje ook op deze fiets past. Goed nieuws: op de meeste elektrische fietsen kunnen prima een achterstoeltje. Om het juiste stoeltje achterop jouw fiets te zetten, spelen er een paar factoren mee: de grootte van de bagagedrager, de ruimte tussen het zadel en de bagagedrager en of de accu in de bagagedrager zit.

Merken van fietsstoeltjes die passen op elektrische fietsen, zijn Yepp, Thule, Polisport en Bobike. Nogmaals, zorg dat je eerst die bovenstaande factoren duidelijk hebt om een goede keuze te maken tussen deze merken. Meer uitleg daarover kun je hier vinden.

Tips voor de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.