Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 30 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Geen alledaags gezin #6: ‘Joris heeft door zijn autisme weinig zelfvertrouwen’

 Judith (40) schrijft iedere maand voor J/M Ouders een column over haar, voor de buitenwereld normale, maar toch niet alledaagse gezin. Dat bestaat uit haarzelf, Vincent (44), zoon Joris (11) en dochter Lieve (2). Toen Joris vijf jaar was kregen Judith en Vincent te horen dat hij jeugdreuma heeft, op zijn achtste kwam daar de diagnose autisme bij. Judith zelf is gediagnosticeerd met ADHD. Ze vertelt over de moeilijke maar ook mooie kanten van hun gezin.

“Zelfvertrouwen, zo lang als ik mij kan herinneren worstel ik daar al mee. 

Zelfvertrouwen en autisme

Niet verwonderlijk als je weet wat ADHD met mensen doet. Ook Joris met zijn autisme heeft weinig zelfvertrouwen. Hij zegt vaak dat hij iets niet kan en vindt van zichzelf dat hij nooit iets goed doet. Zodra je hem een tip geeft hoe hij iets ‘beter’ zou kunnen doen roept hij heel hard: ‘IK KAN OOK NOOIT IETS GOED DOEN, JULLIE VINDEN MIJ GEWOON NIET GOED GENOEG!!!!!!!’ Gevolgd door een intense huilbui.  

Je kind zien worstelen met zichzelf is als ouder het meest hartbrekende dat je je kan bedenken. Dat vind ik in ieder geval, maar ik heb dan ook wel gelijksoortige ervaringen. Daarom wil ik Joris zo goed mogelijk helpen.  

We zijn daarom op zoek gegaan naar hulp. Zo is Joris bij Basalt revalidatie aan de slag gegaan met een training zelfvertrouwen bij een orthopedagoog en heeft hij een sociale vaardigheden training gedaan bij Mentaal Beter. Joris heeft hier zeker baat bij gehad, maar worstelt nog altijd. 

Jeugdreuma en hypermobiliteit

Door zijn jeugdreuma en hypermobiliteit is hij chronisch moe en heeft hij minder energie. Daarbij komt nog dat zijn autisme ervoor zorgt dat hij ook mentaal snel is uitgeput en in de klas loopt hij vaak achter omdat zijn informatieverwerking traag is. Kortom allemaal factoren die ervoor zorgen dat hij zich anders voelt dan de rest. En anders zou niet erg zijn als je niet steeds werd ‘afgerekend’ op het feit dat het anders gaat bij je. Zo is Joris uiteindelijk naar speciaal basisonderwijs gegaan omdat hij met zijn autisme niet de lessen op het regulier onderwijs kon volgen.  

Joris weet heel goed dat hij anders is. Door zijn hypermobiliteit en jeugdreuma heeft hij al veel moeten laten. Zo kan hij bijvoorbeeld niet goed meedoen als er een feestje gehouden wordt bij een trampolinepark. Om hem niet sociaal te isoleren laat je hem als ouder dan toch meedoen, maar zonder succes. Meestal eindigt dit in pijn in zijn knieën, enkels en heupen. Dus weer twee dagen thuis met pijn.  

Daar komt nog bij dat Joris ook ziet dat hij niet zo lenig en behendig als de anderen door zo’n park heen springt. Kortom hij voelt zich niet goed genoeg. 

Golfsurfen

Vincent en ik hebben een aantal jaar geleden het golfsurfen ontdekt. Sowieso gaat ons gezin graag naar het strand. Lekker met de blote voeten in het zand. Maar wat bleek, Joris vond het golfsurfen ook gaaf. We hebben hem een paar lesjes bij een reguliere surfschool gegeven, maar kwamen er al snel achter dat het lastig is voor Joris om te volgen. Ze gaan vaak te snel en de groep is te groot voor hem. Één op één is echter geen probleem, hij beleeft hier veel plezier aan. 

Vincent ging daarom op zoek naar surflessen waar ze rekening met Joris zijn autisme konden houden. Het internet afspeurend kwam hij terecht bij Het Surfproject. Op verschillende plekken langs de Nederlandse kust geeft het Surf Project surfles aan kinderen met Down, autisme en ADHD. In kleine groepjes krijgen de kinderen les van gecertificeerde instructeurs en daarnaast worden ze in en om het water begeleid door bevlogen vrijwilligers. Iedereen is zichzelf en geniet van de golven. 

Joris tijdens zijn surfles

Joris doet dit jaar voor het tweede seizoen mee en geniet hiervan met volle teugen. Hij wordt gezien, gehoord en mag zijn wie hij is. En hij leert surfen, datgene wat hij zo graag wilde. Wij zijn dan ook meer dan blij dat we deze organisatie ontdekt hebben. Mocht je nu nieuwsgierig geworden zijn, neem dan een kijkje op hun site. Er staan ook hele mooie foto’s op waarop goed te zien is wat de lessen met de kinderen doen.  Voor degene die geïnteresseerd zijn in Joris. Hij is te vinden in de surfclub van Terheijden. En of we verbetering zien in Joris zijn zelfvertrouwen? Zeker wel, al zal dit altijd een aandachtspunt blijven.”

Geen alledaags gezin #5: ‘Hij is de extra prikkel die ik niet meer kan hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.