Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Geen vriendinnen

antwoord

Als ouders willen we dat onze kinderen vriendjes en vriendinnetjes hebben en goed liggen in de groep. Wij hebben daar een bepaald beeld bij: vriendinnetjes over de vloer, een hartsvriendin. In dit geval voldoet het leventje van jouw dochter niet aan het beeld wat jij erbij hebt. Ze draait lekker op school, ligt daar schijnbaar goed in de groep en heeft het naar haar zin. Ze is thuis in de weer met haar zus plus vriendinnetjes, maar de eigen vriendinnetjes en hartsvriendin ontbreken. De vraag is inderdaad wie daar nu een probleem mee heeft: jij of je dochter. Als ik het zo lees, is het vooral jouw ding. Begrijpelijk, maar het is goed om dit bij jezelf te houden en je dochter er niet te veel mee op te zadelen. Kennelijk is het voor haar nu oké, dus is het op zich goed om dat zo te laten. Het is wel interessant dat er tot anderhalf jaar geleden wel vriendinnetjes waren. Heb je een idee wat de reden kan zijn waarom dat daarna veranderd is? Misschien kun je daar nog eens over nadenken, al heeft het niet veel invloed op de huidige situatie.

Mijn advies is: 

  • Blijf het contact met leeftijdsgenootjes stimuleren, maar leg het er niet te dik bovenop.
  • Het is goed als ze op den duur haar eigen vriendinnetjes en contacten krijgt en niet alleen meegaat en speelt met haar zus, maar ik zou er nu niet al te veel aandacht aan besteden. 
  • Wat je kunt doen is zo nu en dan vragen of zij ook iemand mee wil nemen of uitnodigen. 
  • Doet ze aan sport of heeft ze een andere hobby? Dat is een goeie manier om contacten met leeftijdsgenootjes op te bouwen en ermee te oefenen. 

Verder zou ik met school vinger aan de pols houden of ze daar sociaal gezien goed blijft mee komen. Zolang dat zo is en ze verder thuis lekker in haar vel zit, goed eet en slaapt, dan zou ik verder niets forceren.

Reageer op artikel:
Geen vriendinnen
Sluiten