Redactie
Redactie Gedrag 31 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Opvoeden vanuit kracht in plaats van macht. Zo doe je dat!

Opvoeden vanuit kracht en niet vanuit je macht houdt eigenlijk in dat je naast je kind staat in de opvoeding, in plaats van recht tegenover je kind. Je bent dus niet de baas over je kind, maar je luistert ook naar wat hij of zij te zeggen heeft, ook al begint dat met ‘ja maar’ (want daar begint het vaak mee).

Voed je op vanuit je kracht, dan zal je kind juíst naar je gaan luisteren, omdat het zich ook gezien en gehoord voelt. Want, het is echt zo dat kids doen wat jij doet en niet wat je zegt.

1. Niet straffen, maar voordoen

Opvoeden vanuit je macht betekent vaak straffen bij ongewenst gedrag, terwijl je bij opvoeden vanuit je kracht laat zien hoe iets wel moet. Je legt dus niet de nadruk op het negatieve, maar je doet voor wat gewenst gedrag is.

Doe dit pas als een situatie zich voordoet, bijvoorbeeld: je kindje slaat een ander kind omdat hij iets van hem heeft afgepakt. Wijs je kindje op het verdriet van het andere kind en de reden daarvoor en bedenk samen hoe dit een volgende keer anders opgelost kan worden.

Dit kun je doen als je kind stout is (en het heeft niks met straffen te maken)

2. ‘Ja, maar’ is juist goed

Als een kindje ‘ja, maar ik wil’ zegt tegen ouders, wordt dit bij opvoeden vanuit macht vaak gezien als brutaal of ongehoorzaam. Bedenk wel dat je kind ook een eigen persoon is, een klein mensje met een eigen mening en een eigen persoonlijkheid. Als je tegen je kindje roept ‘je hebt niets te willen’ of ‘niks, ja maar!’ dan zal het later lastig eigen keuzes kunnen maken. Jij bent er dan namelijk niet om te zeggen wat hij moet doen.

Dus als je luistert naar je kind, voelt het zich gehoord en zelfverzekerd en zal het juist luisteren wanneer dat nodig is. Daarnaast is het een fijn idee dat je kind op deze manier geen ‘meeloper’ zal worden, maar een duidelijke eigen mening creëert.

10x positieve kanten van eigenwijze en koppige kinderen

3. Geef je kind een keuze

Opvoeden vanuit macht betekent vaak ‘nee is nee’, communiceren tegen je kind in plaats van met je kind en stellig blijven. Kortom, er is voor je kind geen ruimte voor eigen keuzes of ideeën. Door juist op te voeden vanuit je kracht, overleg je samen met je kindje hoe jullie iets oplossen.

Geef het keuzes waar jij sowieso achter staat: ‘trek je zelf je schoenen aan of zal ik je helpen?’. Dit is super leerzaam voor je kindje, want het zal er zelfstandig, zelfverzekerd en oplossingsgericht door worden.

4. Opvoeden is investeren

Opvoeden is investeren: het kost tijd en energie, maar het is ook hartstikke leuk. Als je opvoedt vanuit je kracht betekent dit dat je in elke situatie met ongewenst gedrag tijd steekt, zodat deze situaties zich niet meer zullen voordoen in de toekomst. Uiteindelijk ontstaat er zo een liefdevolle relatie met je kind terwijl je het begeleidt in het volwassen worden.

LEES OOK: Tips voor positief opvoeden: zo zeg je minder vaak ‘nee’ en ‘niet doen’

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.