Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

10x positieve kanten van eigenwijze en koppige kinderen

Is je kind eigenwijs en koppig en laat hij zich niets vertellen? Misschien niet altijd even makkelijk voor jou als ouder, maar er zitten echt heel wat voordelen aan het hebben van zo’n sterk karakter voor je kind. (En jij wordt er ook nog beter van!) Wij zetten tien positieve kanten van het hebben van eigenwijze of koppige kinderen op een rij.

Alles op hun eigen manier willen doen, niet luisteren naar jouw advies. Eigenwijze kinderen kunnen je behoorlijk wat grijze haren bezorgen. Maar niet getreurd, er zijn ook veel positieve kanten aan het hebben van eigenwijze kinderen.

Positieve kanten van eigenwijze kinderen

Als je dit hebt gelezen, is het eigenlijk zo erg niet meer dat je kind een sterk willetje heeft.

1. Vastberaden

Heeft je eigenwijze kind besloten dat hij wil leren fietsen, dan rust hij niet voor hij los en zonder zijwieltjes de straat doorrijdt. En zo zal hij de rest van zijn leven ook al het andere bereiken waar hij zijn zinnen op heeft gezet.

2. Zelfstandig

Eigenwijze kinderen hebben zelden behoefte aan hulp en ontdekken dingen graag zelf. Dit zorgt ervoor dat ze al vanaf jonge leeftijd zelfstandig zijn en goed voor zichzelf kunnen zorgen. Hoe fijn is dat.

3. Creatief

Veel eigenwijze kinderen zijn behoorlijk creatief; met hun handen, maar vooral ook met hun hoofd. Doordat ze alles ‘zelluf’ willen ontdekken, is hun creativiteit goed ontwikkeld.

4. Geboren leider

Oké, je kind wordt soms misschien ‘bazig’ genoemd door andere kinderen, maar het woord zegt het al; er schuilt een baasje in je kind. Dit natuurlijk leiderschap zal je kind later nog ver brengen.

5. Succesvol

Uit onderzoek is gebleken dat eigenwijze kinderen, later vaak succesvolle volwassenen worden en nog rijk ook. En dit heeft niet alleen met punt 4 te maken.

Zo wordt je drukke kind rustiger. En jij ook!

6. Duidelijke mening

Eigenwijs zijn gaat vaak samen met een duidelijke mening hebben. En daar is helemaal niets mis mee. Beter dat dan iemand die nergens een mening over heeft, toch?

7. Geen meeloper

Omdat eigenwijze kinderen heel goed weten wat ze wel en niet willen of leuk vinden, zullen ze niet domweg alle trends volgen of de populaire kinderen nadoen. Ze doen precies wat zij zelf willen, of dat nou cool is of niet.

8. Geven nooit toe

Heeft je kind iets fout gedaan, maar wil hij dit niet toegeven; laat het los. Dit gaat namelijk nooit gebeuren. En dit zou hem later nog best van pas kunnen komen ook. Als geheim agent bijvoorbeeld. Je kind zal nooit iets verraden; wat er ook gebeurt.

9. Assertief

Een dure assertiviteitscursus volgen, zal voor jouw kind nooit nodig zijn. Hij kan prima voor zichzelf opkomen en laat zich niet op z’n kop zitten. Dit heeft hij wel geleerd door de reacties die zijn eigenwijze gedrag soms oproept.

10. Maken je een betere ouder

Als vader of moeder van een eigenwijze opdonder weet je dat je met je geduld verliezen en dingen eisen niets bereikt bij dit kind. Sterker nog, het werkt zelfs averechts. Zo krijg je onbewust regelmatig een lesje rustig blijven en onderhandelen. En dat is helemaal niet zo slecht voor je.

Agressie bij kinderen: hoe ga je om met ‘korte lontjes’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.