Sophie Nortier
Sophie Nortier Mentale gezondheid 6 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo wordt je drukke kind rustiger. En jij ook!

Wat kun je als ouder doen om je een druk kind meer ‘zen’ te krijgen? En hoe zorg je dat je dit zelf ook weer wordt of blijft? Orthopedagoog Mariëlle Beckers geeft tien tips.

Energieke, drukke kinderen en kinderen met ADHD zijn vaak ontzettend lief, leuk en creatief. Maar op sommige momenten kan dat drukke gedrag ook vreselijk onhandig zijn. Bijvoorbeeld tijdens schoolwerk, als een kind stil moet zijn of als anderen er last van hebben.

Tien tips om een druk kind rustig te krijgen

Heb jij zo’n stuiterbal thuis? Deze tips helpen om je kind rustiger te maken. En helpen jou om beter met zijn drukke gedrag om te gaan.

1. Geef het goede voorbeeld

Als je wilt dat een druk kind rustiger wordt; verlies dan zelf niet je geduld. Blijf kalm en spreek met een rustige stem. Niet altijd makkelijk als je even gek wordt van het gedrag van je kind, maar je zult zien; het werkt. En je voelt je er bovendien zelf beter door.

2. Benoem welk gedrag je graag wilt zien in plaats van gedrag dat je niet wilt zien

Dus zegt niet: ‘Niet springen op de bank’ maar liever; ‘ Ik vind het fijn als je even rustig op de bank blijft zitten’.

3. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met je kind over wat je verwacht en hoe jullie dingen gaan doen. Houd je hier ook aan. Oftewel: wees consequent. Hierdoor weet je kind waar hij aan toe is.

4. Zorg dat je kind regelmatig beweegt

Zo kan je kind veel van de energie kwijt. Onderzoek laat zien dat kinderen die veel sporten en bewegen rustiger zijn en zich beter kunnen concentreren op momenten dat dit wenselijk is. Dit geldt ook voor ‘niet-drukke’ kinderen.

5. Doe samen ontspanning of ademhalingsoefeningen

Veel energieke en drukke kinderen kunnen zich moeilijk ontspannen. Door ze bewust te maken van hun lijf en ademhaling kunnen ze dit leren. Er zijn ook leuke (mindfulness) boekjes en apps met goede oefeningen te vinden. Ook goed om samen te doen; is gezelliger en deze oefeningen zijn ook goed voor jou.

https://www.jmouders.nl/10x-postieve-eigenschappen-drukke-kinderen/

6. Op tijd naar bed

Zorg voor voldoende slaap. Kinderen tussen 7-12 jaar hebben 10 tot 11 uur slaap per dag nodig. Kinderen die te weinig slapen hebben moeite met concentreren en zijn vaak drukker. Om te zorgen dat je kind makkelijk in slaap komt, is het belangrijk geen schermen (blauw licht) te gebruiken vlak voor het slapengaan. Dit verstoord de aanmaak van Melatonine. iPad, telefoon en tv dus op tijd uit.

7. Hang een planbord op

Voorspelbaarheid werkt goed bij drukke kinderen. Een vaste dagelijkse routine zorgt ervoor dat je kind weet waar hij aan toe is. Een (familie) planbord of gezinsagenda kan daarbij heel goed werken.

Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis

8. Maak een playlist om te ‘chillen’

Muziek kan heel kalmerend werken. Maak samen met je kind een fijne ‘relax’ playlist, waar hij – met koptelefoon op – lekker naar kan luisteren.

9. Denk aan gezonde voeding

Zorg voor gezond en een regelmatig eetpatroon en vermijd (te) veel suiker.

10. Zorg goed voor jezelf!

Als je zelf moe bent en niet ontspannen, is het veel moeilijker rustig te reageren op je kind. Wat voor je kind geldt, geldt dus ook voor jou: zorg voor voldoende slaap en goed eten. Dan kan je meer hebben, en ook meer genieten, van je gezellige druktemaker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.