Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn dochters binnenste schaamlippen steken uit en zorgen voor irritatie, moet ik me zorgen maken?’

Ieder lichaam is anders, en zo is ook iedere vagina anders. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de binnenste schaamlippen wat langer zijn en daardoor tussen de buitenste schaamlippen uitsteken. Deze moeder vertelt over de ervaring van haar dochter.

‘Mijn dochter is vijftien jaar en haar binnenste schaamlippen zijn vrij lang. Zo lang dat ze voor irritatie zorgen met bijvoorbeeld fietsen en paardrijden. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Is dit iets dat nog kan “recht groeien” of moet ik ermee naar de huisarts. Zelf antwoordwil ze dat liever niet…’

De binnenste schaamlippen

De kleine schaamlippen (labia minora) worden ook wel de binnenste schaamlippen genoemd omdat ze in de meeste gevallen groter of langer zijn dan de buitenste oftewel grote schaamlippen (labia majora). Bij iedereen ziet de vagina er anders uit; de een begint met kleine binnenste schaamlippen terwijl de ander al forse binnenste schaamlippen heeft die na de puberteit weer veel minder kunnen opvallen omdat de buitenste schaamlippen wat groeien. Het kan dus inderdaad nog zo zijn dat je dochters vagina nog verandert.

Al met al kun je pas iets over de grootte van de binnenste schaamlippen zeggen na je 18e jaar. Dit is ook de reden dat wanneer er een operatie gedaan wordt, deze ingreep pas na je 18e uitgevoerd wordt.

https://www.jmouders.nl/5-veel-voorkomende-vaginale-problemen-bij-meisjes-en-zo-pak-je-ze-aan/

Gevoelig

De schaamlippen zijn erg gevoelig en wanneer ze groter dan gemiddeld zijn, kunnen ze klachten geven, met name bij fietsen of het dragen van strakke broeken. Wanneer de binnenste schaamlippen langer dan gemiddeld zijn, hoeft het echter niet te betekenen dat je er ook klachten van hebt. Voor een operatie kom je meestal pas in aanmerking wanneer elke binnenste schaamlip langer dan 4 cm is of wanneer er forse asymmetrie bestaat.

Wat kun je doen?

Mocht jouw dochter last hebben van irritatie van de schaamlippen dan kan ze de volgende dingen doen:

  • gebruik in plaats van gewoon toiletpapier vochtig toiletpapier
  • er bestaan speciale fietszadels die uit twee gedeeltes bestaan, die je onafhankelijk van elkaar kunt afstellen om zo min mogelijk klachten te hebben
  • leg vooral uit dat het niet gek is dat haar binnenste schaamlippen langer zijn dan haar buitenste; veel jonge meiden hebben het idee dat een vagina eruit moet zien zoals ze op internet zien. Hierdoor gaan ze zich schamen en willen ze vaak een operatie uit cosmetische overwegingen! In het boek ‘Poezenboek’ kun je samen met haar zien dat geen een vagina er hetzelfde uitziet. In het boek staan namelijk foto’s van tientallen verschillende vagina’s om de verschillen te benadrukken!

Dit is de geslachtsontwikkeling die meisjes doormaken als de puberteit begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.