Laura Saija
Laura Saija Feestdagen 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Simone (36): ‘Ik heb geen zin om naar mijn schoonouders te gaan met kerst’

Simone viert dit jaar voor het eerst kerst zonder haar man Sander. Na een conflict met haar schoonouders gaat ze liever naar haar eigen familie met de kinderen.

“We vieren kerst apart van elkaar als gezin.”

Schoonouders met kerst

“Elk jaar met kerst is het weer touwtje trekken. Bij wie vieren we Eerste Kerstdag en bij wie vieren we Tweede Kerstdag? Meestal komen de eerste vragen rondom de planning al in september. Allebei hebben we een grote familie om rekening mee te houden.

We wisselen het elk jaar af tussen mijn familie en de familie van Sander. Elk jaar krijgen we om de beurt voorrang op Eerste Kerstdag. Nou zijn de banden tussen mij en mijn schoonfamilie het afgelopen jaar minder goed geworden.

Ruzie

Er zijn een aantal dingen voorgevallen die voor mij echt niet door de beugel kunnen. Zo bemoeide mijn schoonmoeder zich bijvoorbeeld erg met waar ik mijn geld aan uitgaf en daar hebben we ruzie over gehad. Ze hebben mij toen ook uitgescholden. We kunnen nog wel samen door een deur, maar liever niet.

Nu wil mijn vriend dit jaar Eerste Kerstdag bij zijn moeder vieren. Ik ben het daar helemaal niet mee eens, want mijn ouders willen het ook op Eerste Kerstdag vieren. Volgens Sander gaan zijn ouders voor, omdat we het vorig jaar al bij mijn ouders op de eerste hadden gevierd.

Voorrang

Ik vind dat mijn ouders voorrang krijgen, aangezien zijn ouders zich zo hebben misdragen dit jaar. Sander is het er niet mee eens en vindt dat ik de strijdbijl maar eens moet begraven omdat hij het wel gezellig vindt met zijn ouders en broers.

Nou hebben we besloten dat ik met onze twee kinderen van vier en zes jaar naar mijn familie ga op Eerste Kerstdag en hij in zijn eentje naar zijn eigen familie. Blijkbaar is zijn familie zo belangrijk voor hem dat hij liever daar in zijn eentje heen gaat dan dat hij het met ons viert.

Apart vieren

Tweede Kerstdag vieren we dan samen als gezin. Ik ben persoonlijk niet blij met deze oplossing, omdat kerst het gevoel van samenhorigheid moet versterken en dat is precies wat wij niet doen. We vieren kerst apart van elkaar als gezin.

Ik ben benieuwd hoe dit de komende jaren zal gaan en of apart kerstvieren nu de normale gang van zaken wordt. Ik ben bang dat er iemand water bij de wijn moet gaan doen of dat ons hele gezin uit elkaar dreigt te vallen door kerst.”

Aimee (31): ‘Mijn moeder wil kerst niet organiseren, nu moet ik alles doen met twee kleine kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.