Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

5 moeders vertellen hoeveel geld zij uitgeven aan kerstcadeaus

De decembermaand is weer in volle gang, een gezellige maar ook dure maand voor veel gezinnen. Want ja, de kinderen verwachten cadeautjes voor Sinterklaas, en misschien ook nog wel onder de kerstboom. Maar hoeveel geven we nou eigenlijk uit aan al die cadeaus? Deze moeders vertellen hoeveel geld zij uitgeven aan de kerstcadeaus.

De één gaat helemaal los, de ander houdt het bewust klein. Kortom, iedereen viert het anders, en daar hangt ook een ander prijskaartje aan.

Hoeveel geef je uit aan kerstcadeaus?

Deze vijf moeders vertellen hoeveel zij uitgeven aan hun kerstcadeaus.

Petra – 100 euro per kind

“Sinds de kinderen weten dat Sinterklaas niet bestaat vieren wij pakjesavond eigenlijk heel klein. Onze zoons zijn 11 en 13 en vinden dat prima zo. We maken een suprise voor elkaar met ieder een cadeautje van 15 euro. Daarnaast koop ik nog iets kleins voor ze. Omdat we Sinterklaas niet zo uitgebreid vieren pak ik extra uit met Kerstmis. Het is altijd mijn lievelingsfeest geweest dus onder de boom mogen de jongens echt iets moois verwachten. Mijn streefbudget is daarbij 100 euro per kind, maar als ik eerlijk ben ga ik daar ook weleens overheen.”

Francis – 0 euro per kind

“Kerstmis draait voor ons niet om cadeaus. Het gaat voor mij om samenzijn, en warmte schenken, juist aan hen die het nodig hebben. Daarom kijken wij na Sinterklaas altijd kritisch in de speelgoedkasten van onze drie kinderen (6, 9, 11). Dan zoeken ze minimaal twee dingen uit die we kunnen schenken aan kinderen die het minder hebben. Ook kiezen we samen een goed doel uit waaraan we een mooi bedrag schenken. Cadeaus onder de boom zijn er bij ons dus niet te vinden.”

Robien – 40 euro per kind

“Met Sinterklaas pakken wij helemaal uit, dus hou ik het met kerst wat bescheidener. Mijn kinderen (3 en 5) krijgen eigenlijk vanaf de geboorte al drie dezelfde soort cadeaus voor kerst. Namelijk: een pyjama, een puzzel en een boekje. Ik vind het “echte” kerstcadeaus omdat ze me het gevoel geven van lekker warm binnen zitten en samen tijd doorbrengen. Het is een traditie die ik graag hun hele leven voort wil zetten.”

Kimberly – 35 euro per kind

“Ik ben dol op een Amerikaanse kerst, het kan me niet uitbundig genoeg zijn. Het huis is dan ook volledig gehuld in twinkelende lichtjes en we kiezen altijd de grootste boom die er is. Bij een Amerikaanse kerst horen natuurlijk cadeaus. Niet alleen onder de boom, ook in de “stocking” die ik aan de trap heb hangen. Meestal vul ik de kerstsok een keer of drie. Overigens weten mijn kinderen (2, 6 en 8) wel dat ik dat zelf doe, ze geloven dus niet in de kerstman. Onder de boom liggen altijd een heleboel pakjes. Omdat wij helaas niet heel veel te besteden hebben koop ik meestal veel goedkope cadeaus. Hoe meer er onder de boom ligt hoe beter.”

Natascha – 150 euro per kind

“Bij kerst horen voor mij chique cadeaus. Iets wat écht mooi is. Toen de kinderen nog kleiner waren vond ik dat best lastig. Meestal koos ik dan bijvoorbeeld voor houten speelgoed. Nu mijn kinderen op de middelbare school zitten is het wat makkelijker. Mijn dochter (13) is dol op sieraden en mijn zoon (15) houdt erg van merkkleding. Ik vind het dan ook leuk om ze met kerst echt te verrassen met één mooi item waar ze lang plezier van kunnen hebben.”

Lees ook:

5 moeders vertellen hoeveel geld zij uitgeven aan Sinterklaascadeaus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.