Famme.nl
Famme.nl Ouders 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws! Gemeenten bieden alle kinderen gelijke kansen

Ieder kind verdient een mooie toekomst. Daar zijn we het waarschijnlijk over eens. Maar hoe zorg je ervoor dat ook kinderen uit minder welgestelde gezinnen een kansrijke start krijgen? Daar gaan gemeenten vanaf nu meer moeite voor doen, meldt het ANP.

Dat klinkt als een goed begin! Toch zitten er een aantal tekortkomingen aan dit plan.

Gelijke kansen

Zo’n ‘glansrijke start’ begint eigenlijk al vóór de geboorte. Daar zijn steeds meer gemeenten het over eens. In steeds meer regio’s zal dan ook meer aandacht besteed worden aan voorlichting over anticonceptie, maar daar blijft het niet bij. Ouders kunnen ook aankloppen om ondersteuning te krijgen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de Monitor Kansrijke Start 2021.

Vorig jaar ontving 51 procent van de gemeenten geld om een samenwerking te realiseren tussen de gemeenten, verloskundigen, de kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en wijkteams. Een jaar eerder ontving 21 procent geld.

Voorzorg

Met het programma Voorzorg krijgen ouders begeleiding bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind, voor de geboorte en tot twee jaar erna. Bij Nu Niet Zwanger krijgen kwetsbare mensen meer voorlichting over anticonceptie. Beide programma’s vonden in meer gemeenten plaats in 2021.

Zo werd Voorzorg afgelopen jaar in 43 procent van de gemeenten aangeboden tegenover 37 procent in 2020. Nu Niet Zwanger was actief in de helft van de gemeenten, tegenover één op de drie gemeenten in 2020.

Tekortkomingen

De bedoeling is vooral om ouders en kinderen in een kwetsbare situatie, zoals armoede, te bereiken. Zodat iedereen in Nederland op gelijke kansen kan rekenen. De instanties zien wel een aantal tekortkomingen. Zo worden ouders onvoldoende betrokken bij de activiteiten en is het nog niet duidelijk hoe de activiteiten in de toekomst betaald worden.

Sinds 2019 volgt het RIVM de ontwikkelingen in gemeenten om de gezondheid te bevorderen van jonge kinderen. Dit is de eerste monitor die ook de ervaringen van de betrokken partijen toevoegde.

Zit je krap bij kas? Dit zijn 7 ideeën voor een gratis kinderfeestje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.