Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Gerstekorrels weghalen bij pubers? Zo doe je dat

Veel pubers krijgen in de puberteit te maken met huidproblemen, waaronder gerstekorrels. Wat zijn deze kleine witte dingetjes en wat kun je ertegen doen? 

Acne, puisten en gerstekorrels. De puberhuid heeft het maar zwaar in de puberteit. Gerstekorrels zijn meestal onschadelijk, maar toch kunnen ze voor veel ergernis zorgen. Hoe kun je deze witte bultjes aanpakken?

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte cysten die zich vormen onder de huid. Ze ontstaan wanneer dode huidcellen, talg en andere afvalstoffen zich ophopen en de poriën blokkeren. Wat zijn gerstekorrels? De bultjes, meestal 1 tot 2 millimeter groot, komen vaak op het gezicht voor. Denk hierbij aan de ogen, neus en wangen. Ze zijn meestal wit of geel van kleur en voelen hard aan wanneer je eroverheen gaat. 

Waarom komen gerstekorrels vaak voor bij pubers?

Gerstekorrels komen vaak voor bij pubers en tieners vanwege de veranderingen in hormonen en de toegenomen productie van talg. De overmatige talgproductie kan poriën verstoppen en zo komen gerstekorrels op het gezicht terecht. Gebruikt jouw kind te veel crème of olie? Ook dan kan hij of zij te maken krijgen met gerstekorrels. 

Wat kun je doen als je puber gerstekorrels heeft?

Als je puber gerstekorrels heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het behandelen ervan, omdat ze gevoelig zijn en gemakkelijk kunnen worden geïrriteerd. De volgende dingen kun je in zo’n geval doen. 

Zachte reiniging

Laat je puber het gezicht iedere dag reinigen met een mild product om overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen.

Hydratatie

Gebruik een lichte, olievrije moisturizer om de huid gehydrateerd te houden zonder de poriën te verstoppen.

Niet aanraken

Zorg ervoor dat je puber niet aan de gerstekorrels zit. Dit kan namelijk een ontsteking veroorzaken of ervoor zorgen dat er meer komen.

Zonbescherming

Gaat je kind de zon in? Gebruik dan extra zonnebrandcrème. Door de zon kunnen de gerstekorrels namelijk donkerder worden en daardoor gaan ze nog meer opvallen. 

Hoe kun je gerstekorrels weghalen?

Wil je de gerstekorrels van je kind (laten) weghalen? Dit zijn dan de opties.

Zelf doen

Hoewel het niet wordt aanbevolen, kun je ervoor kiezen om het thuis te verwijderen. Dit doe je door ze met een steriele naald door te prikken en voorzichtig te verwijderen. Dit moet echter met uiterste voorzichtigheid gebeuren om infectie en littekens te voorkomen.

Naar een schoonheidsspecialiste

Een schoonheidsspecialist kan gerstekorrels veilig verwijderen met behulp van diverse technieken, zoals uitdrukken, dermabrasie of chemische peelings.

Wat kun je doen om gerstekorrels in het vervolg te voorkomen?

Om deze witte puntjes in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:

  1. Zorg voor een goede huidverzorgingsroutine
    Laat je tiener hun huid iedere dag met een milde reiniger schoonmaken en laat hem of haar daarna een hydraterende crème gebruiken. 
  2. Beperk het gebruik van zware crèmes en oliën
    Vermijd het gebruik van te vette of zware huidverzorgingsproducten die de poriën kunnen verstoppen.
  3. Genoeg hydrateren
    Zorg ervoor dat je kind gedurende de dag genoeg water drinkt. Genoeg drinken zorgt voor een goede en gezonde huid. 

Handige tips voor mee-eters verwijderen bij een puberhuid 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.