Famme.nl
Famme.nl Persoonlijke verhalen 6 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Gescheiden moeder: ‘Ik vind het vreselijk om single te zijn’

Als gescheiden moeder of single vrouw an sich voel je de maatschappelijke druk om te laten zien dat je meer dan happy bent met je vrijgezelle status. Je bent een onafhankelijke vrouw die zeker geen partner nodig heeft om gelukkig te zijn, dat idee. Maar soms is dat gewoon niet hoe je je voelt.

‘Niks leuks aan’

Elizabeth is gescheiden en wil zich niet langer groter voordoen dan ze is.

‘Het lijkt wel alsof iedere gescheiden celeb exact hetzelfde script volgt. Ze geniet van het leven alleen, focust zich op haar werk, zij en haar ex doen het beter als vrienden en ze is helemaal gelukkig met haar single status. Dus toen Angelina Jolie afgelopen jaar eerlijk toegaf dat ze alleen zijn niks aan vindt, voelde dat als een frisse wind. “Het is niet wat ik wilde”, zei ze – ook al was zij degene die de scheiding initieerde. “Er is niks leuks aan. Het is gewoon zwaar”, aldus Jolie.

Ik ben net als Jolie een single moeder. Net als Jolie heb ik de scheiding in werking gezet. Nu hebben we nog iets anders gemeen: we zijn liever onderdeel van een koppel. (Helaas is dit ook waar de vergelijkingen ophouden).

Ongeschreven regel

Het is moeilijk voor me om dat toe te geven. Ik ben immers altijd degene die zegt dat ze geen spijt heeft van de scheiding, dat het de juiste beslissing was voor ons gezin en dat een alleenstaande moeder zijn niet zo erg is. Dat het in feite soms zelfs makkelijker is. Als ik zeg dat ik alleen zijn vreselijk vind, voelt het alsof ik een ongeschreven regel overtreed. Vrouwen moeten sterk en onafhankelijk zijn en geen man nodig hebben.

Die heb ik ook niet nodig. Ik ben oké in m’n eentje. Maar een groot deel van de tijd voel ik me eenzaam. Als ik met mijn dochter loop tijdens Sint Maarten en andere stellen lief met hun kind zie wandelen, voel ik me verdrietig. Alsof ik heb gefaald in dat wat het belangrijkste voor me is. Ik moest mezelf aan herinneren dat ik genoeg feestdagen met mijn ex heb doorgebracht die allesbehalve idyllisch waren.

Back-up

Nu besef ik dat ik uiteindelijk niet meer getrouwd wilde zijn met mijn man, maar wel getrouwd wilde zijn. Ik vind getrouwd zijn leuk. Ik vond het fijn om iedere nacht met iemand een bed te delen, om nog even te knuffelen voor we in slaap vallen en ‘s ochtends naar elkaar toe te rollen. Ik vond het fijn om altijd iemand te hebben om te zoenen tijdens de jaarwisseling en twee families te hebben om de feestdagen mee door te brengen. Ik vond het fijn om een back-up te hebben, onderdeel te zijn van een team. Ik vond het fijn iemands partner te zijn, een eenheid te vormen. Ik wil het leven niet in m’n eentje doen.

Sociaal wetenschapper en schrijver Bella DePaulo pleit er juist voor dat mensen een leven lang single blijven. Ze is een 60-jarige vrouw die al haar hele leven alleen is. Ze deed verschillende onderzoeken naar single mensen versus getrouwde mensen en claimt dat singles het in vele opzichten beter voor elkaar hebben dan getrouwde stellen.

Een leven lang single

“Mensen die een leven lang single zijn doen meer om hun banden met vrienden, broers, zussen, ouders, buren en collega’s te onderhouden dan getrouwde stellen doen. Ze doen maar aan vrijwilligerswerk en anderen helpen, zoals ouder wordende ouders. Ze zijn autonomer, hebben meer zelfbeschikking en ervaren een sterkere persoonlijke groei”, zegt DePaulo.

DePaulo heeft het hier echter over mensen die al hun hele leven single zijn. “Voor mensen als ik is het bepaald niet zo rooskleurig. Mensen die scheiden en vervolgens alleen zijn, zijn volgens DePaulo over het algemeen minder gelukkig. En hoe zit het dan met getrouwde stellen? ‘Als je mensen volgt die single zijn en later trouwen, zijn die uiteindelijk niet gelukkiger dan toen ze single waren.”

Niet gelukkig gescheiden

Wij mensen zijn niet per se goed in bepalen wat ons gelukkig maakt. Als je een relatie hebt lijkt een vrijgezellenbestaan zonder verplichtingen heerlijk, terwijl je als single niks fijner lijkt dan tegen iemand op de bank kruipen. Volgens psycholoog Dan Gilbert heeft iedereen een basis geluksniveau waar ze naar terug keren – ongeacht welke levensgebeurtenis zich voordoet.

En het is waar: ook al wilde ik dolgraag trouwen en was ik intens gelukkig op mijn trouwdag, na een tijdje kwamen mijn oude twijfels en onzekerheden toch weer naar de oppervlakte. Ik was niet gelukkig en trouwen veranderde dat niet. Al vraag ik me soms nog steeds af of dat ook was gebeurd als ik met de juiste persoon was getrouwd.

Tegenwoordig ben ik een stuk gelukkiger. Ik ben een stuk tevredener over mezelf en weet wie ik ben. Toen Angelina Jolie zei dat het soms lijkt alsof ze alles voor elkaar heeft, maar ze in werkelijkheid vreselijk haar best om de dagen door te komen, sneed dat recht door m’n hart. Het gevoel dat als ik een partner heb om Sint Maarten mee te lopen, die mijn hand vasthoudt op straat en naast wie ik iedere nacht in slaap val, de dag doorkomen een stuk makkelijker is. Want Angelina en ik? We vinden single zijn verschrikkelijk.’

Kinderen van single moeders ‘doen’ het even goed als kids met twee ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.