Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Lichaam 17 jun 2021
Leestijd: 1 minuut

Au! Is je kind gestoken door een bij? Dit kun je doen!

Met het mooie weer gaan kinderen meer buitenspelen in de bossen en struiken. Tussen de bloemen houden ook de bijen zich schuil. Een bijensteek ligt zo op de loer. Bovendien doet een bijensteek zeer en is het niet zonder risico. Dit kun je het best doen als je kind een bijensteek heeft.

Zo herken je een bijensteek:

  • Zwelling op de plek van de steek
  • Rode huid
  • Jeuk
  • Pijn
  • De angel van de bij zit nog in de huid.

Dit kun je doen bij een bijensteek:

Stap 1:

Schraap met je nagel of de botte kant van een mes de angel weg. Dit kun je liever niet met een pincet doen, omdat je dan de gifblaas van de angel leeg knijpt. Het gif zorgt voor een pijnlijk, branderig gevoel.

Stap 2:

Koel de plek van de bijensteek. Dit kun je doen met een koud kompres of een icepack.

Stap 3:

Gebruik een speciale zalf of verzachtende spray tegen de irritatie. Gebruik bij voorkeur producten met bestanddelen als aloë vera, menthol en calendula.

Naar de huisarts

Merk je dat je kind last heeft van zwellingen die groter worden? En je kind last heeft van een gevoelige reactie op andere plekken in het lichaam? Dan kan het zijn dat je kind allergisch of overgevoelig is voor de bijensteek. Je kunt dan het best contact opnemen met je huisarts.

Bel 112

Als je kind een bijeensteek heeft in de mond of in de keel moet je direct 112 bellen. In de tussentijd kun je de irritatie en zwelling zoveel mogelijk verminderen door je kind iets koels te geven. In het geval van een bijensteek in de keel of mond, kan dit door hem of haar op een ijsblokje te laten zuigen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.