Janneke Juffermans
Janneke Juffermans School 17 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Blijft je kind zitten na de coronatijd? Het is niet de enige

Veel kinderen hebben het niet makkelijk gehad het afgelopen jaar. Behalve stress door de lockdown, eenzaamheid en meer depressieve gevoelens, was ook het leren voor velen net als vorig jaar een stuk moeilijker door het thuisonderwijs. Vorig jaar werd bij kinderen die er slecht voor stonden daar over het algemeen met coulance mee omgegaan. Ze konden toch over. Maar dit jaar is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Veel kinderen veel zitten na de coronatijd.

Blijven zitten door corona. Balen, maar je bent niet de enige!

Onze dochter blijft zitten door corona. We denken dat ze het gered zou hebben als de lockdown niet had toegeslagen, maar het zelf werk plannen, gemotiveerd blijven en bijblijven waren net iets teveel gevraagd. Ze liep grote achterstanden op die ze moeilijk bijgespijkerd kreeg. Voor haar beste vriend gold hetzelfde. Allebei blijven ze zitten in havo 4, dus net voor de spurt naar de finish. Mèh.

Vorig jaar adviseerde de Vereniging van Scholen in het hoger onderwijs (de VO raad) om met coulance om te gaan met twijfelgevallen. Daarmee daalde het aantal zittenblijvers historisch. In het jaar daarvoor bleef 6,4 % van de leerlingen zitten en nu maar 3,3 procent. De vraag is of dat nu weer een handige strategie is. Hoewel het advies van de VO hetzelfde is gebleven, maken veel scholen een andere keuze.

Maatwerk

Ze willen maatwerk bieden en per twijfelgeval kijken wat de meest goede oplossing is. Dat vindt ook de Algemene Onderwijs Bond een goed idee, omdat kinderen er ‘niks aan hebben als ze overgaan terwijl ze het niveau nog niet aan kunnen’. Dus blijven relatief meer kinderen zitten na de coronatijd, al zijn precieze cijfers nog niet bekend.

Voor mijn dochter geldt: na maanden van stress door de achterstand en de steeds lagere cijfers viel er echt een last van haar schouders toen we in overleg met de school besloten dat het hem niet meer zou gaan worden dit jaar. Ze sliep beter, was minder snel in tranen, werd vrolijker. Ze gaat nu met meer ontspanning weer naar school en is in het algemeen veel meer ontspannen. Hetzelfde geldt voor haar beste vriend.

Helemaal niet zo erg

Ze kunnen even bijkomen voor ze volgend jaar weer fullspeed van start moeten. En iedereen in onze omgeving begrijpt dat de lockdowns net iets teveel gevergd hebben.

Dus, blijft jouw kind ook zitten als gevolg van corona? Misschien helemaal niet zo erg. Wat is tenslotte een jaar op een mensenleven?

https://www.jmouders.nl/zitten-blijven-wat-wint-het-kind-ermee/

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.