Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Oei: deze invloed heeft de pandemie op de schermtijd van onze kinderen…

V贸贸r de pandemie gaf slechts 8% van de ouders aan dat hun kind ongeveer zes uur schermtijd per dag had, maar daar is een flinke verandering in gekomen. Een jaar later geeft ongeveer de helft van de ouders aan dat hun kind zo鈥檔 zes uur per dag met een tablet, mobieltje of laptop doorbrengt. Een verontrustende toename, maar ook niet geheel onverwachts. In het afgelopen jaar waren we allemaal aan huis gekluisterd 鈥 ook onze kinderen.

Onderzoek: de pandemie heeft een enorme toename in schermtijd veroorzaakt

Een recent onderzoek van Parent鈥檚 Together heeft deze drastische verandering onthuld. 49% van de ouders geeft toe dat hun kind dezer dagen ongeveer zes uur per dag met een schermpje in de weer is. Dit torenhoge cijfer is voornamelijk te wijden aan de pandemie 鈥 en daarmee ook de lockdown. Onze kinderen zitten steeds vaker thuis op de bank, dus ze grijpen ook eerder naar Netflix of YouTube om zichzelf te vermaken.

https://www.jmouders.nl/schermtijd-omzeilen-kinderen/

Dit is uiteraard niet de enige aanleiding voor het toenemen van de schermtijd. Onze kinderen hebben in het afgelopen jaar 贸贸k veel achter hun tablet of laptop gezeten voor school. Het is een feit dat onderwijs op afstand vrijwel onmogelijk is zonder digitale apparaten, dus daar kon in deze periode ook weinig aan veranderd worden.

Zit jouw kind ook vaker achter zijn of haar schermpje?

Denk je nu: 鈥極h nee, mijn kind zit de afgelopen tijd ook aan de tablet vastgeplakt鈥? Maak je vooral niet te druk, want de pandemie maakt het voor iedereen onmogelijk om de 鈥榩erfecte ouder鈥 te zijn.

Zo minimaliseer jij de schermtijd van de kids (zonder ruzie te krijgen)

Psychiater Anderson stelt dat dit niet het juiste moment is om strikt te zijn 鈥 niet voor je kind, maar 贸贸k niet voor jezelf. Kom je er eindelijk aan toe om te werken, sporten, lezen of puzzelen als je kind even rustig met een scherm bezig is? Probeer het te accepteren! Dit is op dit moment misschien de beste oplossing die er is.

En zes uur schermtijd is uiteraard veel, maar zodra onze kinderen weer alles kunnen doen en laten wat ze willen, zullen ze ook minder naar hun digitale speelgoed omkijken.聽鈥楬et is op dit moment belangrijker om je kind en jezelf een break te geven, dan alles volgens het boekje te doen,鈥 zegt psychiater Anderson.

Belangrijk gesprek: zo praat je met je kids over veilig internetgebruik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 馃應

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.