Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 29 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kun jij ruiken hoe oud je kind is? Volgens dit onderzoek wel!

Als je moeder (of vader) bent, dan weet je dat de geur van een pasgeboren baby magisch is. Uit eerder onderzoek bleek al dat ouders aan die bijzondere en unieke geur van een newborn, hun eigen baby kunnen herkennen. Bijzonder! Maar nu blijkt ook dat ouders niet alleen hun kind kunnen herkennen, ze kunnen ook op basis van geur de leeftijd van het kind inschatten.

De bijzondere geur van baby’s en kinderen is bij wetenschappers een geliefd onderwerp. Zo bleek uit Japans onderzoek dat volwassenen de geur van baby’s moeiteloos herkennen, zelfs als het niet om de geur van hun eigen baby gaat. Zij lieten namelijk tweeënzestig mensen die niet gerelateerd waren aan de baby’s ruiken aan de (nagemaakte) geur van een newborn. Vijftien minuten later lukte het zeventig procent van de respondenten om de geur die zij eerder roken te herkennen uit vier verschillende geuren

In een andere proef moesten 164 moeders de geur van kleding van hun eigen kinderen en die van vreemde kinderen opsnuiven en in de meeste gevallen pikten ze hun eigen kinderen er feilloos uit.

Babygeur versus pubergeur

Maar dat laatst genoemde onderzoek gaat nog iets verder, zij wilden weten of ouders ook de leeftijdsfase van hun kind konden herkennen door middel van geur. En wat blijkt, ouders kunnen dat inderdaad! De moeders konden met een nauwkeurigheid van 64 procent ruiken in welk ontwikkelingsstadium (wel of niet puberen) de kinderen zaten.

Ook bleek dat ouders de geur van jonge kinderen omschreven als aangenaam, en de geur van pubers als minder aangenaam. Volgens Laura Schäfer, onderzoeker aan de Technische Universiteit van Dresden, draagt het feit dat moeders hun jonge kinderen lekker vinden ruiken waarschijnlijk bij aan de genegenheid voor hun kind in de cruciale hechtingsfase. Aan de andere kant draagt de onprettige en sterke lucht die vaak om pubers hangt bij aan de onthechting, denkt Schäfer. Zo wordt het voor moeder gemakkelijker om hun kind los te laten in de leeftijdsfase van de puberteit.

Kunnen kinderen als ze melk drinken beter volle melk drinken? Volgens dit onderzoek wel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Children’s Body Odors: Hints to the Development Status

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.