Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 12 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat je je kind(eren) tekort doet?

Bij je eerste kind legde je alles vast met foto’s en video’s: van het eerste hapje tot het eerste stapje en van de eerste woorden tot de eerste keer naar de wc gaan. Bij het tweede, derde of vierde kind sta je er als ouder vaak heel anders in. Soms kun je zelfs het idee hebben dat je je kind tekort doet.

Het gevoel dat je één of meer kinderen tekort doet is niet fijn. Je loopt misschien rond met een schuldgevoel en dat is niet goed voor jou als ouder en ook niet goed voor de keuzes die je maakt. De volgende dingen kun je doen als je het gevoel hebt dat je je kind tekort doet.

Kind tekort doen: wat kun je doen?

Deze dingen kun je doen.

Eén op één tijd

Het is fijn om af en toe quality time te hebben met je kind. Daardoor leer je hem of haar niet alleen een stuk beter kennen, ook heb je alleen maar aandacht voor je zoon of dochter. Spreek daarom af dat je elke week of elke twee weken een uurtje of dagdeel iets leuks gaat doen. Denk aan wat drinken, naar de bioscoop, naar het park of een stuk fietsen. Kies iets uit wat jullie allebei leuk vinden en waar jullie allebei van kunnen genieten.

Extra aandacht thuis

Extra aandacht geven aan één kind kan je ook gewoon doen terwijl je andere kinderen ook thuis zijn. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het goed bespreken. Spreek bijvoorbeeld af dat je met al je kinderen na school één voor één een spelletje doet, lekkere cupcakes gaat maken of op zijn of haar favoriete muziek gaat dansen. Mocht je weinig tijd hebben dan kan dit ook een aantal keren per week. Zo geef je je kinderen toch extra één op één aandacht, terwijl je andere kinderen ook gewoon aanwezig zijn.

Alle kinderen betrekken

Natuurlijk kun je je kinderen apart van elkaar extra aandacht geven, maar dit is niet altijd mogelijk. Zeker niet als je drie, vier of nog meer kinderen hebt. Probeer wanneer jullie iets ondernemen alle kinderen te betrekken en alle kinderen aandacht te geven. Pak de ene keer de hand van je oudste vast, de andere keer van je andere kind(eren) en wissel het zo af.

Uitleggen

Praat erover! Het is goed om transparant te zijn over je gevoel, want misschien hebben je kinderen er zelf helemaal geen last van? Dan kun je het schuldgevoel daarna gewoon van je afschudden. Mochten ze zich soms wel tekort gedaan voelen, dan kun je het erover hebben. Vertel dat je hard je best doet om alle ballen hoog te houden. Leg uit dat het druk is op je werk, je het huishouden moet doen en daarnaast ook probeert om alle kinderen evenveel aandacht te geven. Zeg daarbij ook dat het soms niet lukt. Ze zullen het vast snappen.

Paasontbijt op school? Deze last minute hapjes kun jij snel maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.