Redactie
Redactie Lichaam 7 mrt 2019

Handig overzicht: welk gewicht heeft je kind gemiddeld per leeftijd?

Ondergewicht

Het kan gebeuren dat je kind minder weegt dan gemiddeld. Er hoeven dan nog geen alarmbellen te gaan rinkelen, want vaak heeft dit met een aantal invloeden te maken.

Laag geboortegewicht
Baby’s kunnen bij geboorte soms een lager geboortegewicht dan gemiddeld hebben. Je spreekt pas van en laag geboortegewicht wanneer de baby minder dan 2500 gram weegt. Dit kan te maken hebben met een aantal factoren.

  • De moeder heeft gerookt, alcohol gedronken of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap
  • Het kindje is te vroeg geboren
  • De moeder heeft tijdens de zwangerschap te weinig voedingstoffen binnen gehad
  • Tweelingen hebben vaak een lager ondergewicht
  • Wanneer de moeder veel stress heeft ervaren, kan dit over slaan op de baby waardoor hij of zij minder weegt

Ondergewicht
Als je baby last heeft van ondergewicht, heeft dit vaak te maken met het feit dat hij of zij minder voeding binnenkrijgt. Dit kan komen omdat er bijvoorbeeld sprake is reflux of diarree of er kan iets anders lichamelijk mankeren.

Bij kleuters komt het vaak voor dat ze slanker kunnen zijn dan gemiddeld. Dit heeft te maken met het feit dat kleuters een stuk beweeglijker zijn dan baby’s en dus ook actief zijn. Dat speelt een rol bij het gewicht van je kind.

Dit kun je doen
Je baby wordt de eerste maanden goed in de gaten gehouden op het consultatiebureau, maar als je twijfelt kun je altijd aankloppen voor advies. Als het de arts ook opvalt, kan hij zoeken naar de oorzaak en een behandeling voorstelling als dit nodig is. Vaak groeit je kindje daarna gewoon weer goed door.

Blijf je opgroeiende kleuter wat lager in gewicht? Bespreek je eventuele zorgen met de huisarts, maar houd in je achterhoofd dat kinderen veel groeispurten meemaken. Dus je kind zal het ene jaar meer aankomen dan het andere. Blijf goed gezond eten en sport regelmatig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Handig overzicht: welk gewicht heeft je kind gemiddeld per leeftijd?
Sluiten