Alrik de Jong
Alrik de Jong Eropuit 25 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

7 redenen om wandelparadijs Seiser Alm in Zuid-Tirol ‘s zomers te bezoeken

De Seiser Alm in het Italiaanse Zuid-Tirol is de onbetwiste koning van alle bergplateaus in Europa. Waar dit wandelwalhalla in het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten ‘s winters het domein is van wintersporters, is de zomer hier het summum voor wandelaars. In de vakantieregio Seiser Alm schijnt de zon 300 dagen per jaar en ontdek je een prachtig natuurreservaat. Jong en oud beleven hier een sprookjesachtige vakantie.

Wandelen en eten op z’n Zuid-Tirools

Zuid-Tirol is een Italiaanse regio die bekendstaat om de unieke keuken. Nergens ter wereld worden de verse ingrediënten uit de Alpen zo verfijnd bereid. Het is dan ook geen verrassing dat je hier bizar veel Michelin-sterrenrestaurants en andere fantastische eettentjes vindt. Zuid-Tirol biedt naast een unieke keuken 13.000 kilometer aan natuurlijke wandelpaden en klimroutes die samen een gigantisch netwerk vormen. In de vele berghutten komen beide werelden samen.

IDM Suedtirol/trickytine

7 redenen om vakantieregio Seiser Alm in de zomer te bezoeken

Over wandelen gesproken… Door naar de Seiser Alm, niet zonder reden de koning van alle bergplateaus in Europa genoemd. Het prachtige gebied bevindt zich op een hoogte tussen de 1.850 en 2.350 meter en je loopt hier van het ene na het andere pittoreske dorpje. 7 redenen om Seiser Alm in de zomer te bezoeken.

1. Wandelen op de meest traditionele manier

Tijdens het wandelen in de de vakantieregio Seiser Alm ervaar je het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten op de meest traditionele manier. Omringd door de toppen van de bergmassieven Sciliar/Schlern en Catinaccio/Rosengarten wandel je over de kleurrijke alpenweiden van dorp naar dorp. De Seiser Alm biedt een veelzijdig netwerk aan wandelroutes. Culinaire hikes, een boerderijroute, wandelen over de bergweides met honderden soorten bloemen; families vervelen zich hier geen seconde. Ervaren hikers en alpinisten kunnen hun hart hoger in de bergen ophalen tijdens trekking tours en uitdagende bergwandelingen. Onze tip: maak een wandeling met een gids, die de meest interessante verhalen over flora, fauna en historische legenden vertelt.

Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

2. Sprookjesachtig natuurreservaat

Als er één plek in Europa is waar je jezelf in een filmische wildernis waant, dan is het Natuurreservaat Schlern-Rosengarten/Sciliar-Catinaccio. Het sprookjesachtige natuurgebied biedt een thuis aan bijzonder veel dieren en bloemen. Je kunt hier niet om de Schlern/Sciliar heen. Deze machtige berg is een van de symbolen van de Dolomieten. Tijdens zonsopgang en zonsondergang ervaar je hier de magische Enrosadira, een natuurwonder die de bergen van de Alpen rood, roze en paars laat kleuren. Het Natuurreservaat Schlern-Rosengarten/Sciliar-Catinaccio is makkelijk bereikbaar en heeft een uitstekend netwerk aan liften, bussen en berghutten.

3. Eten

Zoals overal in de Italiaanse regio Zuid-Tirol eet je ook in vakantieregio Seiser Alm je vingers op bij alles wat je voorgeschoteld krijgt. In de door families gerunde berghutten krijg je geweldige gerechten van verse ingrediënten uit de Alpen. Probeer lokale lekkernijen als canederli (dumplings) of Herrengröstel, een traditioneel gerecht met kalf. Maar minstens even bijzonder als het eten in deze regio, is de gastvrijheid, die met de hoofdletter ‘G’ geschreven wordt. Waar je ook eet, je voelt je er direct thuis.

IDM Suedtirol/Alex Filz

4. Unieke evenementen

Seiser Alm kent twee unieke evenementen, waarbij het eten en de natuur samenkomen. Op 3 juli kun je in Tires/Tiers, aan de voet van de Catinaccio/Rosengarten, aanschuiven bij de Bergler Harass. Dit is een jaarlijkse picknick met live muziek en traditionele producten uit Tires/Tiers, zoals schapenkaas, hertensalami, Tiers brood, romige melk en verse frambozensap. Twee weken later kun je aanschuiven bij Berglertafel. Tijdens dit unieke bergdiner zit je aan een meer dan 100 meter lange tafel met een panoramisch uitzicht over de toppen van de Catinaccio/Rosengarten. Dat je hier subliem eet, lijkt ons inmiddels duidelijk.

5. Familielocatie bij uitstek

Voor kinderen is de vakantieregio Seiser Alm één groot ontdekkingsparadijs. Rennen over de glooiende weiden, nieuwe bloemen, speciale wandeltochten voor kids; hier beleef je een familievakantie uit het boekje. En dat middenin de natuur, maar wel met alle benodigde voorzieningen. Zo zijn de meeste wandelpaden geschikt voor een buggy. Tip voor de avontuurlijke kids: de Witches’ Spring and Adventure Trail, een avontuurlijke wandelroute begeleid door heksen.

Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

6. Camping Seiser Alm

Bij een actieve vakantie past niets beter dan het kampeergevoel; vrijheid, altijd buiten, gezelligheid om je heen. Een uniek gelegen camping is Camping Seiser Alm, omgeven door alpenweiden, naaldbossen en bergtoppen. Hier wil je nooit meer weg.

7. Mountainbiken

Net als veel wandelaars, zul je ook veel mountainbikers tegenkomen in de regio Seiser Alm. Niet zonder reden, want mountainbikers van ieder niveau kunnen hier terecht. Beginners genieten vooral van de natuur tijdens ontspannen routes met een hoogteverschil van 200 tot 300 meter. Maar je vind fietsroutes tot op 2.500 meter hoogte en we vertellen je vast: daar bovenin heb je technische skills nodig. Energie krijg je alleen al van de prachtige vergezichten over de de Dolomieten.

Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Zuid-Tirol.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.