Redactie
Redactie Ziektes 5 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Zit jouw kind in een rolstoel? 6 simpele manieren om je huis aan te passen

Als je kind vanwege een fysieke beperking in een rolstoel komt te zitten kan het nodig zijn om je huis aan te passen. Als je niet direct een grote verbouwing kunt financieren of een verhuizing naar een aangepaste woning nodig vindt hebben we tips voor een aantal simpele aanpassingen die het leven een stuk makkelijker maken. 

1. Verplaats de slaapkamer naar beneden

Mocht je een woning met verdiepingen hebben waarbij de slaapkamers zich op de eerste of tweede verdieping bevinden, dan kan het handig zijn om na te denken over de mogelijkheid om een slaapkamertje beneden te maken. Het kan veel moeite schelen als de slaapkamer van je kind zich dichtbij de woonkamer bevindt. Misschien heb je een bijkeuken die met wat aanpassingen kan worden omgetoverd tot slaapkamer. Nodig anders een aannemer uit voor een kosteloos eerste bezoek en bespreek de mogelijkheid om beneden een extra kamer te maken. Mocht je het gevoel hebben dat je kind te ver weg ligt gedurende de nacht, gebruik dan een babyfoon met videobeeld om ‘s nachts te kunnen zien of alles goed gaat in de slaapkamer beneden.

2. Zorg voor een praktische badkamer

Een bad kan onpraktisch zijn voor het leven met een kind in een rolstoel. Het is mogelijk om een bad in zijn geheel te verwijderen en in plaats daarvan een grotere inloopdouche te maken. Deze douches zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met ingebouwde klapstoel en handgrepen voor extra comfort en veiligheid. Dit is een relatief kleine verbouwing die je huis een stuk beter begaanbaar maakt voor jouw kind in zijn of haar rolstoel.

3. Investeer in een traplift

Mocht je kind boven een slaapkamer hebben of naar de badkamer op de eerste verdieping moeten kunnen dan kan een traplift essentieel zijn. Een traplift plaatsen is goedkoper dan verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een dure verbouwing. Een goede traplift kopen kan ook prima tweedehands. Je kind kan zich met een traplift vrij blijven bewegen in huis en wordt minder afhankelijk van anderen voor het pakken van spullen.

4. Verwijder drempels

Drempels in huis kunnen voor een kind in rolstoel onhandige obstakels zijn. Vaak zijn drempels vrij makkelijk te verwijderen door een goede klusjesman of vloerenexpert, waarna het vloeroppervlak een stuk egaler wordt. Je kind kan zich hierdoor een stuk vrijer bewegen door het huis.

5. Zorg voor een goed bed

Uw kind in en uit bed helpen kan lastig zijn als het bed te laag is. Zorg ervoor dat het bed op de juiste hoogte is en overweeg voor extra veiligheid om een bedbox aan te schaffen. Dit is een speciaal ontworpen bed dat gemakkelijk hoger en lager te zetten is met een extra veilige rand eromheen.

6. Aanpassing met financiering Wmo

Mocht u financiering nodig hebben voor een aanpassing in uw woning in verband met een handicap of ziekte, dan is het mogelijk om via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente financiële ondersteuning aan te vragen. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.