Marleen Staal
Marleen Staal Vrije Tijd 6 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Waarom elk kind naar Dumbo zou moeten kijken en niet om de reden die je denkt’

We zijn er allemaal oud mee geworden: een joekel van een tv met videobandrecorder waar we elke vrije minuut een Disney-film op keken. Nu de laatste tijd steeds meer Disney-films overgoten worden met een 2019 sausje, herbeleven we al het good van onze jeugd. Neem nou Dumbo, een film waar mijn meisjeshart sneller van gaat kloppen.

Pas op, dit artikel bevat mogelijke spoilers!

O, o Dumbo

Dat is niet omdat ik een zwak heb voor babydieren met grote ogen. Al hoewel ik meerdere malen tijdens de film om dit feit een zuchtje slaakte. Daarvoor geef ik mijn klapperende eierstokken de schuld. Nee, ook om een heel andere reden zat ik met enthousiaste grote Dumbo-ogen te kijken naar deze Disney remake.

Behalve de visuele hoogstandjes, viel me ook iets anders op. Namelijk de verhaallijn van Milly, gespeeld door Nico Parker. Het is niet haar prachtige voorkomen waarom ze voor mij schittert op het witte doek. Juist niet. Veel belangrijker is namelijk haar boodschap die ze tijdens de film overbrengt. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. En ja, nog harder dan bovengenoemde eierstokken.

Vlieg je eigen koers

Kleine disclaimer: nu was het de allereerste keer ooit dat ik Dumbo zag, want vroeger draaide ik alleen de film Assepoester grijs. Dus het verhaal kende ik nog niet. Maar in het kort: Milly wil helemaal niet in het circus meedraaien op de manier van haar ouders. Het allerliefste gaat ze de wetenschap in. Een slimme meid dus, die niet alleen precies weet wat ze wilt, maar die ook voor haar idealen durft te gaan.

Hoewel alle spotlights natuurlijk zijn gericht op hoofdrolspeler Dumbo – ook letterlijk – is het verhaal van Milly minstens net zo interessant. Want zij beluit, tegen advies van iedereen in, om haar eigen koers te vliegen. Een beetje zoals Dumbo.

Maar in tegenstelling tot het fantasiefiguur Dumbo, is Milly een meisje die je gewoon zou kunnen tegenkomen op straat. Wat haar tot een rolmodel maakt waar ieder kind zich in kan herkennen. Want de problemen waar zij tegenaan loopt, zijn pijnpunten waar iedereen die opgroeit mee te maken krijgt. Namelijk je eigen vrouwtje of mannetje staan als het aankomt op je dromen najagen ook al wordt je beperkt door je omgeving. Zie daar maar eens tegen op te boksen als puber wanneer je lijf giert van de hormonen en je uitzoekt wie je nou eigenlijk bent. Of nou ja puber, zal dit proces ooit stoppen?

LEES OOK: De 8 leukste kinderfilms met een boodschap

Gaat om wat je doet

Milly wil niet – zo zegt ze in de film – dat mensen naar haar kijken. Ze wil dat mensen haar roemen om wat ze dóet. Een krachtige uitspraak die zelfs mij, volwassen en vaak genoeg nog onzeker, aan het denken zet. Een boodschap die zegt ‘het gaat niet om hoe je eruitziet, maar om wat je doet’.

Ikzelf geef vaak genoeg een vrouw een complimentje in de trant van ‘wat zie je er mooi uit’ of ‘prachtig haar!’ Eigenlijk allemaal gericht op uiterlijk. Daar is natuurlijk niets mis mee, want ik meen het oprecht, maar het innerlijk is minstens net zo belangrijk. Daar zou net zoveel aandacht voor mogen zijn en dan spreek ik ook voor mezelf. Wat minder gefixeerd op hoe ik eruit zie en meer op wat ik uitdraag. De boodschap die ik wil meegeven aan de toekomst: onze kinderen.

Vlieg!

Milly’s boodschap is een belangrijk voorbeeld die ik ook aan mijn eigen kinderen zou willen meegeven als die klapperende eierstokken eindelijk worden gehoord. Als ik kindjes zou mogen krijgen, zou ik hem of haar dat altijd op het hart drukken. Laat je niet beperken door hoe je eruitziet of wat anderen mensen van je verwachten. Spreid je vleugels, of in Dumbo’s geval oren, en vlieg.

Maak zoveel mogelijk vlieguren en je zal precies op de plek landen waar je uiteindelijk hoort te zijn. Dat is een hele vlucht, met pieken en dalen, maar blijf trouw aan wie je bent en weet precies welke kant je op moet gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.