Het gezinsbudget van Floor: ‘We hebben al een appartement gekocht voor als de kinderen gaan studeren’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fkinderen-appartement-.jpg)
Hoe gaat ze met het geld van haar gezinsbudget om? Die moeder met die vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand weer de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen.
Deze week in Gezinsbudget: Floor (41) uit Utrecht
Floor woont samen met haar man Tim (43) en hun kinderen Nora (15) en Daan (14) in een tussenwoning in Utrecht. Ze werkt als HR-adviseur bij een groot bedrijf, Tim is makelaar. Financiële planning is voor hen geen luxe, maar een bewuste strategie.
Maandelijkse inkomsten
Salaris (netto) Floor: 2500 euro
Salaris (netto) Tim: 5000 euro
Totaal inkomen: 7500 euro
Sparen
Saldo op spaarrekening: 25.000 euro
Maandelijkse uitgaven
Hypotheek: 2700 euro
Gas, water, licht: 350 euro
(Zorg)verzekeringen: 300 euro
Gemeentelijke lasten: 96 euro
Kinderopvang, BSO en oppas: 0 euro (oud genoeg)
Telefoon, internet en tv: 80 euro
Boodschappen: 500 euro
Kleding en schoenen: 250 euro
Sport: 150 euro
Auto en OV: 300 euro
Uitjes: 100 euro
Vakantie: 300 euro
Vooruitkijken als investering
“Een paar jaar geleden zijn we ons serieus gaan verdiepen in wat studeren straks gaat kosten”, vertelt Floor. “Niet alleen collegegeld, maar ook kamerhuur en boeken… het liep flink op. We kwamen tot de conclusie: als we het nu kunnen, waarom zouden we dan niet alvast iets kopen waar ze later profijt van hebben?”
Dus jullie hebben alvast een appartement voor de kinderen gekocht?
“Ja, we hebben vorig jaar een appartement gekocht in de buurt van het centrum van Utrecht. Drie kamers, met een balkon en een redelijke keuken. Het is nu nog verhuurd, dus het levert elke maand wat op. Maar het idee is dat als Nora over twee of drie jaar gaat studeren, zij daar eerst in kan. Daarna Daan. En wie weet blijven ze samenwonen. Het geeft ze straks rust en ons ook.”
Wat geven jullie per maand ongeveer uit?
“Onze hypotheek voor onze eigen woning is 1500 euro. Het appartement kost 1200 euro per maand aan hypotheek, maar de huurinkomsten dekken dat grotendeels. Boodschappen zijn bij ons rond de 500 euro per maand, we hebben twee tieners die ineens alles opeten, lijkt het wel. Verder hebben we zo’n 1200 euro aan vaste lasten: energie, verzekeringen, internet, sportabonnementen, de auto en OV-kaarten.”
Hoe ziet jullie spaargedrag eruit?
“Naast de inkomsten uit de verhuur proberen we maandelijks zo’n 1000 euro te sparen: 500 euro algemeen en 250 euro per kind op een aparte studierekening. De kinderen weten dat ook, het is geen geheim. We willen ze niet alles in de schoot werpen, maar wel een stevige start geven. En als er iets overblijft? Dan mogen ze dat later gebruiken als basis voor een eigen huis.”
Gaan jullie nog op vakantie?
“Zeker! We gaan elk jaar op wintersport en in de zomer meestal een roadtrip in Zuid-Europa. Deze zomer wordt het Slovenië, daar hebben we veel zin in. We plannen bewust, boeken vroeg en zetten per maand zo’n 300 euro apart voor vakanties.”
Wat is je beste geldtip?
“Denk vooruit. Niet alleen in spaargeld, maar ook in kansen. Voor ons was vastgoed kopen voor de kinderen een logische stap, omdat het én financieel rendement oplevert én rust geeft voor de toekomst. En betrek je kinderen erbij: als ze weten waarom je keuzes maakt, gaan ze ook zelf bewuster met geld om.”
Meer Gezinsbudget van…
- Het gezinsbudget van Mira: ‘We hoeven allebei maar 2 dagen te werken’
- Het gezinsbudget van Debora: ‘De belastingteruggave gaat altijd naar de vakantiespaarrekening’
- Het gezinsbudget van Mara: ‘Als we naar de bios gaan, dan eten we die maand wat minder luxe’
- Het gezinsbudget van Sabine: ‘Dit jaar ruim 15.000 euro uitgegeven aan vakanties’
- Het gezinsbudget van Kirsten: ‘De decembermaand kost ons zeker 1500 euro extra’