Laura Saija
Laura Saija Geld 4 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Lara (34): ‘Mijn scheiding was echt de grootste financiële tegenvaller ooit’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Lara. Lara woont samen met haar twee kinderen in een appartement in een dorp.

Gezinsbudget van Lara

Lara is een alleenstaande moeder. Na haar scheiding drie jaar geleden zat ze financieel aan de grond.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Momenteel geven we zo’n 300 euro per maand uit aan boodschappen. Dit lukt niet altijd, want soms doe ik nog impulsaankopen. Dan zie ik bijvoorbeeld een aanbieding liggen in de bak en dan neem ik het mee terwijl dat niet de planning was. Ik probeer dat wel echt zo veel mogelijk te vermijden door weekboodschappen te doen en alleen naar de supermarkt te gaan als ik echt iets nodig heb.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

“Kinderkleding koop ik voornamelijk op Vinted. Ik vind het een mooie duurzame manier om kleding te kopen en verkopen en het bespaart een hoop geld. Van de kleding die ik verkoop, koop ik weer nieuwe kleding voor de kinderen. Eigenlijk sta ik dus altijd quitte. Ik ben nog wel geld kwijt aan sokken, ondergoed en schoenen. Dat zal op jaarbasis zo’n 500 euro zijn, laten we zeggen 40 euro per maand.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Uitjes vind ik erg belangrijk. Helaas zijn ze ook heel duur. Daarom probeer ik altijd vroeg van tevoren kaartjes te scoren met bijvoorbeeld een korting- of spaaractie. Verder eten we zeker eens per maand wel buiten de deur. Niet heel fancy, gewoon in een leuk restaurantje. Ik denk dat we per maand 200 euro uitgeven aan uitjes.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed krijgen we eigenlijk altijd van mijn moeder. Ze komt maandelijks wel met iets nieuws, omdat ze dat zelf leuk vindt om te geven. Zelf koop ik dus geen speelgoed. Ik geef hier geen geld aan uit gelukkig.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Ik geef geen buitensporige bedragen uit aan de kinderen. Het duurste dat ik uitgegeven heb zijn de fietsen. Ik koop sinds ze klein zijn al genderneutrale fietsen zodat Lois erop kan fietsen als Senne te groot wordt. Dit werkt heel goed. De fietsen koop ik altijd nieuw, ik wil namelijk niet dat ze zichzelf vervoeren op een fiets met gebreken.

Hoeveel spaargeld heb je?

“Maandelijks probeer ik 300 euro te sparen. Ik zet het in het begin van de maand op mijn spaarrekening, voor moeilijke tijden. Helaas heb ik altijd aan het eind van geld wel een stukje maand over en wordt er weer wat teruggeboekt om bijvoorbeeld boodschappen mee te doen. Heel jammer want zo groeit mijn spaarrekening niet.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Spaar alleen als je het geld echt over hebt. Het werkt niet motiverend als je steeds terug moet boeken.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Mijn scheiding was echt de grootste financiële tegenvaller ooit. Ik ben heel veel kwijtgeraakt tijdens mijn scheiding, ik had bijna niets meer over. Langzaam ben ik weer opgekrabbeld en ik ben blij waar ik nu sta. We hebben het goed. Niet altijd even breed door de hoge kosten, maar ik vind dat we een goed leven hebben. Niemand pakt dit meer van mij af.”

Het gezinsbudget van Jorien (34): ‘Ik verkocht mijn appartement met twee ton winst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.