Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 10 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Een leuke gezinshond voor de kinderen: maar welke hond kies je dan?

Het lijkt heel makkelijk en leuk: een hond erbij in je gezin. Maar als je het avontuur start, blijkt al snel dat het vinden van een leuke gezinshond geen makkelijke opgave is. Je hond moet namelijk aan heel wat eisen voldoen. De Koninklijke Hondenbescherming vertelt ons waar je op moet letten bij het kiezen van een hond voor je gezin.

Wat zoek je als je een leuke gezinshond wilt? De meeste gezinnen met een hondenwens willen ‘gewoon een leuke hond’.  Maar zo’n ‘gewone leuke hond’ moet wel zonder veel kunst en vliegwerk kunnen meedraaien in een gezin. Uiteindelijk draait het dus voornamelijk om het gedrag van de hond. En belangrijk om te weten: elke hond vraagt en verdient veel beweging, gezelschap en opvoeding. Toch zijn er wel degelijk rassen of typen honden geschikter dan andere om in een gezin mee te draaien.

Welke rassen en typen hond passen in een gezin?

Volgens de Koninklijke Hondenbescherming zijn honden van de ‘zachte, samenwerkende rassen en typen’ beter geschikt voor gezinnen. ‘De meeste geslaagde gezinskeuzes komen dan ook voort uit de keuze voor een Retriever, Spaniel of Lopende hond, of kruisingen daarvan.’ vertellen zij. ‘Als er ongewenst gedrag ontstaat, uit zich dat bij deze honden meestal in weglopen, het eten van vieze dingen en algeheel druk gedrag, maar minder vaak in bijtgedrag.’

Een gezonde hond

Veel hondenrassen zijn zo doorgefokt dat zij niet meer gezond zijn en lijden onder grote gezondheidsproblemen. Ook al zien ze er schattig uit aan de buitenkant, of soms juist als ze er schattig uit zien aan de buitenkant.

Denk hierbij aan kortsnuitige honden met grote ogen zoals de Franse Bulldog en de Mopshond. Deze dieren hebben onder andere ernstige problemen met de ademhaling. Dierenartsen moeten dan chirurgisch ingrijpen om deze klachten te verhelpen. Op sommige van deze rassen staat zelfs een fokverbod. Lees je daarom altijd van te voren goed in over het ras dat jij in gedachten hebt.

Ook bij de rassen (en kruisingen) genoemd in dit artikel kunnen ziektes en aandoeningen voorkomen. Maar dat is te voorkomen zegt de Koninklijke Hondenbescherming. ‘Het is daarom zaak om een goede fokker te kiezen die zorgt dat de ouderdieren gezond zijn en plezierig in de omgang. Een goede fokker kan bovendien ook meekijken welke hond past bij het gezin. Je zoekt een wat meegaander, rustiger karakter in de hond als hij in een (druk) gezin terecht komt en niet het haantje de voorste uit het nest.

Tot slot zorgt zo’n goede fokker voor een optimale start van de hond. Dat is belangrijk omdat een goed benutte allerjongste puppyperiode zorgt voor socialer en meer ontspannen gedrag op latere leeftijd.’

Heb je een bepaald ras gekozen? Kijk dan eerst nog even op de rashondenwijzer om te weten met welke gezondheidsproblemen deze honden vaak kampen. 

Welk hondenras voor je gezin?

Vijf voorbeelden van rassen en typen die vaak naar voren komen als goede gezinskeuzes.

1. Beagles

Als midden formaat hond zijn vaak sociaal, hoewel af en toe in hun eigen wereld en altijd met hun neus bezig. Buitengewoon intelligent, maar bij goede fok zacht in de omgang.

2. Retrievers zoals de Golden

Deze honden zijn nog steeds veel genoemd als goede keuze voor een gezin. Keuze van de fokker is van belang om erfelijke ziektes en aandoeningen te mijden. Uiteraard is het ook verstandig om niet voor een werklijn te gaan, maar voor een gemoedelijker type.

3. Setters, zoals de Engelse.

Ze vragen veel beweging en kunnen geneigd zijn achter wild aan te gaan, maar zijn vaak zacht van aard.

4. Spaniel kruisinkjes

Let erop dat deze een voldoende groot hoofd en niet te lange oren hebben. Dit zijn vaak zachte honden, die graag hun neus achter nagaan, maar bij goede fok, niet snel overgaan tot bijten.

5. Stabijhonden

En vooral de ‘stabijna-kruisingen’ die van rustige, stabiele ouders afkomen. Absoluut honden die van beweging houden, maar bij een goede fok zachtaardig van karakter.

De Koninklijke Hondenbescherming voegt daar nog aan toe: ‘Voor elke keuze geldt: kies een goed adres voor je hond, waar gekeken wordt naar gezondheid, gedrag en overweeg vooraf of jij niet alleen de hond wilt, maar de hond jou ook. Heb je genoeg te bieden en kun je alle zorg geven die een hond wel vijftien jaar vraagt?

En overweeg serieus om op zoek te gaan naar een herplaatser. Een hond die al is opgevoed, en misschien bij een scheiding naar een nieuw thuis zoekt, kan ook een goede keus zijn. Juist voor een gezin! Een puppy in huis in een toch al druk gezin, is niet ontspannend maar een echte taak erbij. Dat is, begrijpelijk, voor veel mensen te veel van het goede. En vraag bij twijfel een goede hondengedragstherapeut naar hulp bij het zoeken en selecteren van je hond.’

Dit is een artikel van de Koninklijke Hondenbescherming © 2020

Lees ook:

8x waarom opgroeien met een huisdier voor kinderen belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.