Jana Witteman
Jana Witteman Geld 26 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De gezinsuitgaven van Sandya: ‘Dit weekend gaf ik 580 euro uit’

Een kijkje nemen in de portemonnee van een ander: wie wil dat nou niet? En wie is er niet nieuwsgierig naar de gezinsuitgaven van je tante of buurman? Daarom stellen wij die vraag, zodat jij het niet meer hoeft te doen. Deze week spreken we Sandya; wat heb jij dit weekend uitgegeven?

Wie: Sandya (37)
Ouder van: Jaelynn (7), Niejae (6)
Beroep: SEO-specialist
Woonsituatie: Koopwoning met partner en twee kinderen

💰De weekenduitgaven van Sandya

Vrijdagavond 115 euro – Zwemles en Action

 • Action: 100 euro
 • Eten en drinken na zwemles: 15 euro

Zaterdag 235 euro – Naar de Ikea

 • Benzine: 20 euro
 • Ikea: 150 euro
 • Eten en drinken bij Ikea: 15 euro
 • Eten afgehaald bij een Surinaams/Chinees afhaalrestaurant: 50 euro

Zondag 230 euro – Dagje Keukenhof

 • Benzine: 20 euro
 • Tickets Keukenhof: 60 euro
 • Parkeren: 10 euro
 • Eten en drinken in de Keukenhof: 30 euro
 • Uiteten bij Meram in Amsterdam: 110 euro

De weekenduitgaven zijn bijna 600 euro. Is dit voor jou gemiddeld?

“Eerlijk gezegd schrok ik van het bedrag toen ik het zo allemaal bij elkaar optelde. Dat doen we zeker niet ieder weekend en we geven niet ieder weekend zo’n bedrag uit.”

Hoe ziet een gewoon weekend eruit?

“Mijn man en ik runnen samen een eigen bedrijf; met WeddingWish regelen we de aankleding voor bruiloften en babyfeestjes. Dat werk doen we in de avonden en het weekend, naast mijn andere baan van 36 uur per week. Aan de evenementen ben ik gemiddeld zo’n 20 uur kwijt. Soms is dat wel pittig en nu begint ook het bruiloftsseizoen weer, dus dan hebben we tot september weer te maken met piekdrukte.

Het werk vind ik heel leuk en daar krijg ik energie van. Het is alweer 10 jaar geleden begonnen als hobby en inmiddels is het behoorlijk uit de hand gelopen. Voor de coronacrisis wilden ik stoppen met mijn baan en fulltime op het eigen bedrijf focussen. Maar alles qua evenementen stopte toen natuurlijk. Tegelijkertijd liepen de kosten door. In die tijd hebben we best wat schulden opgebouwd, maar die zijn we nu gelukkig weer kwijt. Het leukste aan ondernemen vind ik nu wel dat we begonnen met bruiloftsfeestjes. Inmiddels zijn die koppels ook allemaal jaren verder en boeken ze ons nu voor de babyfeestjes. Dat is een hele leuke bevestiging dat ze tevreden over ons werk zijn.”

Op vrijdag ging je naar de Action, doe je dat vaker?

“Eigenlijk plan ik dat nooit. Vaak denk ik: ik moet daar nu even langs en dan doe ik dat. Maar als ik daar dan eenmaal ben, geef ik bijna altijd 100 euro uit. Daarom ga ik er bewust niet te vaak heen, want dan neem ik alles mee. Alles kost 2 of 3 euro, dat pak ik dan mee en bij elkaar is het toch best veel.

Ik koop eigenlijk vooral knutselspullen voor de kinderen. Soms ook wat gereedschapsdingen voor ons bedrijf en verder zijn het veel schoonmaakspullen, bijvoorbeeld.”

Hoe kwam het uitje naar de Ikea tot stand?

“Dat stond al langer gepland. We hadden een ladekast in de woonkamer die kapot was gegaan. We zijn bewust naar de Ikea gegaan om een nieuwe te kopen. En ik vind dat meestal een leuk uitje.

Die avond hebben we toen eten afgehaald. Omdat we veel aan ons bedrijf werken in het weekend, halen we in de weekendavonden daarom geregeld eten af.”

Op zondag gingen jullie met het gezin een dagje naar de Keukenhof, hoe pak je dat aan?

“We vertrokken vroeg en dan zorg ik altijd dat ik wat te eten maak voor onderweg. Voor de lunch en het avondeten hebben we het op z’n beloop gelaten. Nu de kinderen wat ouder worden, vind ik het steeds leuker om met hen uiteten te gaan. Ze houden elkaar dan bezig. En mocht het toch niet goed gaan, dan geef ik een telefoon om ze rustig te houden. Maar over het algemeen gaat het nu goed. Vroeger was dat wel anders. Dan lustten ze het eten niet of gingen ze elkaar irriteren. Dan zit je zelf ook niet rustig. Of je bent zo met de kinderen bezig dat je zelf eigenlijk niet eet.”

Zijn er dingen waar je financieel op let?

“Vaak bestel ik online boodschappen en dan probeer ik inkopen te doen voor twee weken. Daarbij let ik dan ook op de aanbiedingen en bedenk ik van te voren welke maaltijden ik wil maken. Meestal zijn dat dan de standaardgerechten die ik inkoop. Bij mij in de buurt heb je eigenlijk alleen een Albert Heijn en een Plus; dat zijn direct de duurste supermarkten. Door online boodschappen in te kopen, voorkom ik dat ik elke week in de winkel sta en naar dure supermarkten moet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.