Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 26 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Waarom is een bakfiets met lage instap zo handig? We deden de test

Bakfietsen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Met een goede reden, want voor veel ouders is hij al niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het heen en weer brengen van de kinderen is er een stuk makkelijker door geworden.  

Bij J/M Ouders zijn we altijd op zoek naar handige innovaties die het leven van ouders gemakkelijker maken. Onlangs testte ik de Gazelle Makki Travel, een bakfiets met een lage instap. Na uitgebreid gebruik deel ik graag mijn bevindingen.

Waarom is een bakfiets met lage instap zo handig?

Dit zijn een aantal redenen waarom ik een bakfiets met lage instap handig vind.

1. Niet meer tillen

Een van de grootste voordelen van de lage instap is dat kinderen zelf eenvoudig in en uit de bakfiets kunnen stappen. Dit is niet alleen handig voor de kinderen zelf, maar ook een verlichting voor ouders die anders constant kinderen moeten tillen.

Vooral bij grotere gezinnen of tijdens drukke ochtenden kan dit enorm schelen in tijd en energie. Terwijl jij nog de laatste tassen bij elkaar pakt, zitten de kinderen buiten al netjes te wachten in de bakfiets. Vergeet alleen niet het riempje om te doen!

2. Kinderen worden zelfstandig

De lage instap bevordert ook de zelfstandigheid van kinderen. Ze kunnen zonder hulp instappen en bepalen waar ze gaan zitten. Dit vergroot hun zelfvertrouwen, want het is weer een stukje zelfstandigheid waarbij ze geen hulp van papa of mama nodig hebben.

Doordat kinderen zelf kunnen in- en uitstappen, is er minder kans op vallen of bezeren tijdens het optillen. Vooral bij jou als ouder, want door dat getil kun je flink door je rug gaan.

3. Boodschappen makkelijker inladen

Naast het gemak voor kinderen, biedt de lage instap ook voordelen bij het laden en lossen van boodschappen of andere spullen. De lage drempel betekent dat zware tassen of dozen makkelijker in de bak geplaatst kunnen worden zonder veel te hoeven tillen.

Is de bakfiets stabiel genoeg?

Tijdens de tests hebben we de bakfiets dagelijks gebruikt en hebben we nooit meegemaakt dat hij omviel tijdens het in- of uitstappen. De stevige standaard van de Gazelle Makki Travel zorgt voor stabiliteit van de fiets. Zelfs met drie kinderen die zelfstandig in- en uitstappen, bleef de bakfiets stevig staan.

Hoewel de bakfiets zelf erg stabiel is, speelt het gedrag van de kinderen ook een rol. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kinderen over hoe ze veilig kunnen in- en uitstappen.

Tips bij het zelfstandig in- en uit stappen

Hier zijn een aantal tips om de kinderen zelf in- en uit te laten stappen bij een bakfiets met lage instap.

1. Stabiele ondergrond

Zorg dat de fiets altijd stevig op een verharde grond staat. Op een zachte ondergrond is het niet stabiel genoeg om kinderen zelf in te laten stappen.

2. Rustig in- en uitstappen

Leer kinderen om rustig en één voor één in- en uit te stappen. Dit voorkomt dat de bakfiets uit balans raakt.

3. Begeleid jongere kinderen

Voor jongere kinderen is het verstandig om ze in het begin te begeleiden, totdat ze gewend zijn aan het zelfstandig in- en uitstappen. Ze kunnen namelijk vallen en gaan hangen aan de zijkant omdat ze nog te klein zijn.

4. Gelijkmatig beladen

Zorg ervoor dat de bakfiets gelijkmatig beladen is, zowel met kinderen als met bagage. Dit helpt om de stabiliteit te behouden tijdens het rijden en bij stilstand.

In 80 procent van de gevallen is dit de oorzaak van fietsongelukken met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.