Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 30 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

In 80 procent van de gevallen is dit de oorzaak van fietsongelukken met kinderen

Elk jaar belanden ruim 8000 kinderen op de spoedeisende hulp door een verkeersongeval. Dat zijn dus maar liefst 20 kinderen per dag. In 84 procent van de gevallen ging het om een fietsongeval, want ja: we fietsen nou eenmaal veel met onze kinderen. Helaas ging het in 80 procent van de gevallen om een voet tussen de spaken, terwijl dit juist zo makkelijk te voorkomen is.

Deze cijfers komen naar voren in het onderzoek naar fietsongevallen in Nederland dat VeiligheidNL deed in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een voet tussen de spaken kwam voor bij kinderen van alle leeftijd: 0 tot en met 11 jaar. In de meeste gevallen waren de kinderen met een voet tussen de spaken drie tot zes jaar oud (75 procent).

Voet tussen de spaken is grootste oorzaak van fietsongevallen met kinderen

Ouders denken vaak dat ze hun kind veilig vervoeren, maar dit blijkt achteraf niet zo te zijn, blijkt ook uit onderzoek. Dat een voet tussen de spaken de grootste oorzaak is van fietsongevallen met kinderen, komt in de meeste gevallen omdat kinderen zonder fietszitje of voetsteunen en rugleuning achterop zitten.

Zo worden kinderen af en toe voor korte stukjes fietsen los achterop de fiets gezet. Dat betekent: niet in een fietszitje of met een rugleuning en voetsteunen. Vaak gebeurt dit door een onverwachte situatie zoals een lekke band bij de fiets die wél een veilig zitje heeft. Meestal duurde zo’n fietsritje maar een paar minuten.

In 9 van de 10 gevallen was de fiets niet voorzien van hardplastic spaakafscherming (wat iets anders is dan jasbeschermers) en ten slotte waren ouders zich vaak niet bewust van de gevaren.

Los op de bagagedrager

Uit onderzoek naar fietsongevallen waarbij een kind een voet tussen de spaken kreeg blijkt dat bij ruim de helft van de ouders de voetbescherming niet goed is (vooral bij oude fietszitjes) terwijl ze zelf denken dat ze hun kind veilig vervoeren.

Ook is het zo dat 6 op de 10 ouders de voetriempjes van het zitje niet (goed) vastmaken. De helft van de kinderen met een voet tussen de spaken zat los op de bagagedrager, bijna allemaal zonder spaakbescherming.

Schokkende cijfers, want het letsel wat eruit voortkomt, kan heel ernstig zijn.

Ernstig letsel bij kinderen die een voet tussen de spaken kregen

Mariëlle Hermans, expert veilig vervoer van kinderen, vertelt aan VeiligheidNL: “Het letsel dat ontstaat door een voet tussen de spaken is vaak ernstig. Bijna 1 op de 3 kinderen heeft een botbreuk. De impact op het leven van het kind en de ouders kan dus groot zijn. Terwijl een spaakbeknelling makkelijk is te voorkomen door áltijd spaakafscherming te gebruiken.”

Ook een ouder vertelt over het ongeval van haar kind (5) met een voet tussen de spaken: “Even achterop de fiets naar school toe, de voetsteun stond een beetje scheef. Toen is de voet ervan afgegleden, door de jasbeschermer zo in de spaak. Diepe wond, loopgips, 8 weken met krukken lopen…”

Voorkomen is (veel) beter dan genezen

Hoe voorkom je een voet tussen de spaken bij je kind? Eigenlijk is dit heel simpel: gebruik een fietszitje mét spaakafscherming. Oudere kinderen kunnen op de bagagedrager met voetsteunen, een rugleuning én spaakafscherming. Kinderen vanaf ongeveer 22 kilo kunnen ook achterop de bagagedrager met hun voeten in stevige fietstassen.

De Week van het Verkeer moet kinderen weer aan het fietsen brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.