Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 29 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Migraine bij pubers? Dít kun je doen  

Migraine is erg vervelend ook als het bij je kind voorkomt. Zeker voor pubers die nog volop bezig zijn met hun groei en ontwikkeling kan het erg vervelend zijn. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om je puber met migraine te helpen? Hieronder lees je wat handige tips.

Hoofdpijn en misselijkheid, het is allemaal geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal dingen die migraine bij pubers kunnen verminderen.

Wat veroorzaakt migraine bij pubers?

Migraine gaat vaak samen met ernstige hoofdpijn en symptomen zoals misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Bij pubers kunnen verschillende dingen bijdragen aan het ontstaan van migraine.

Hormonale veranderingen

In de puberteit hebben jongeren, en dan vooral meisjes, te maken met grote hormonale schommelingen. Deze schommelingen kunnen migraineaanvallen uitlokken.

Stress en drukte

Pubers ervaren vaak stress door school, sociale druk en veranderingen in hun lichaam. Stress is een bekende trigger voor migraine.

Slaaptekort

Pubers hebben heel wat slaap nodig. Toch geven ze hier vaak niet aan toe. Te weinig slaap kan zorgen voor migraine en migraineaanvallen. Het is dus goed om genoeg te slapen.

Wat kun je doen als ouder?

Als ouder kun je diverse dingen doen als het om migraine bij pubers gaat. Dingen zoals:

Herken de symptomen

Het is belangrijk om de symptomen van migraine bij pubers te herkennen. Let op veranderingen in gedrag, terugkerende hoofdpijn en klachten over misselijkheid.

Gezonde levensstijl

Moedig je tiener aan om regelmatig te eten, voldoende water te drinken en voldoende slaap te krijgen. Deze gezonde gewoonten kunnen helpen bij het verminderen van migraineaanvallen.

Genoeg rust

Zorg ervoor dat je tiener een vaste bedtijd heeft en voldoende rust krijgt. Vermijd overmatig gebruik van schermen voor het slapengaan, omdat dit de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

Medische hulp zoeken

Als jouw kind vaak last heeft van migraineaanvallen, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een arts kan de juiste diagnose stellen en hulp bieden.

Leren omgaan met stress

Als kind is het belangrijk om te leren omgaan met stress. Leer daarom je kind ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Deze kunnen helpen stress te verminderen en migraine te voorkomen.

Genoeg lichaamsbeweging

Moedig je tiener aan om regelmatig te sporten. Lichaamsbeweging kan niet alleen stress verminderen maar ook het aantal migraineaanvallen.

Dít is waarom slapen tijdens de puberteit zo belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.