Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 1 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dít is waarom slapen tijdens de puberteit zo belangrijk is

Tijdens de puberteit vinden er in een hoog tempo fysieke, emotionele en sociale veranderingen plaats. Dit kan er soms voor zorgen dat het moeilijk is om voldoende slaap te krijgen. Toch is dit erg belangrijk voor tieners. Waarom slapen tijdens de pubertijd zo belangrijk is? Dat lees je hieronder.

Welke puber wil er nu niet elke avond laat naar bed? Toch is het goed om dit als ouder tegen te houden.

Waarom is slapen tijdens de puberteit zo belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom slaap zo belangrijk is tijdens de puberteit.

Lichamelijke groei en ontwikkeling

Het lichaam van pubers groeit en ontwikkelt zich snel. Slaap is belangrijk voor het herstel en de groei van spieren, botten en organen. Ook helpt slaap mee bij de productie van groeihormonen.

Ontwikkeling van de hersenen

De hersenen van tieners ondergaan belangrijke veranderingen, met name op het gebied van besluitvorming en het beheersen van impulsen. Voldoende slaap is belangrijk voor dingen zoals leren en het geheugen.

Reguleren van emoties

Pubers ervaren vaak emotionele ups and downs als gevolg van hormonale veranderingen en sociale druk. Slaap speelt een belangrijke rol bij het reguleren van emoties en het verminderen van prikkelbaarheid en angst.

Sterk immuunsysteem

Een goede nachtrust versterkt het immuunsysteem en helpt daarom tegen ziekten en infecties.

Gezond energieniveau

Voldoende slaap zorgt voor een gezond energieniveau. Genoeg slaapt helpt pubers actief te blijven en zorgt ervoor dat ze zich goed kunnen concentreren.

Tips om het slaapgedrag van pubers te verbeteren

Als ouders kan het nog weleens moeilijk zijn om je puber genoeg te laten slapen. Hieronder lees je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Maak een slaapschema

Laat je kind elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, zelfs in het weekend. Dit helpt het lichaam om een regelmatig slaapritme te ontwikkelen.

Geen schermtijd voor het slapen

Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren. Laat je kind daarom minimaal een uur voor het slapengaan schermen vermijden.

Creëer een bedtijdroutine

Voor veel kinderen kan het fijn zijn om een bedtijdroutine te creëren. Denk aan een warme douche, rustige muziek of lezen. Op deze manier help je je puber met ontspannen en kunnen ze rustig aan de nacht beginnen.

Creëer een goede slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je puber netjes is. Daarnaast is het ook fijn als de kamer donker, koel en stil is. Dit in combinatie met een lekker bed zal zeker zorgen voor een goede nachtrust.

Genoeg lichaamsbeweging

Zorg ervoor dat je kind genoeg lichaamsbeweging krijgt. Dit zal ook helpen om beter te slapen. Heeft je kind die dag geen gym op school of sport na school? Maak dan samen een lekkere wandeling.

Goede voeding

Wanneer je jouw kind goed en gezond laat eten, dan zal dit ook bijdragen aan een goede nachtrust. Laat je kind geen grote maaltijden vlak voor het slapen eten, hierdoor kan de buik geïrriteerd raken. Ook is het aan te raden om niet te veel suiker te eten en cafeïne te drinken voor het slapengaan.

20 opvoedtips die je nergens leest (maar wel moet weten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.