Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 2 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Kleuter in de vakantie later naar bed? ‘Waarom later naar bed als daar geen reden toe is?’

Op Facebook deelde ons zusje Famme het dilemma van Inge (32). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn kleuter in de zomervakantie later naar bed doen of zal ik strikt blijven?” Hier hadden meerdere lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Later naar bed of strikt blijven?

“Mijn zoontje kan niet wachten tot de zomervakantie begint. Hij heeft het iedere dag over ijsjes eten, spelletjes doen en laat opblijven. Want ja, dat late opblijven vindt hij maar al te leuk en daar is hij ook nog eens erg goed in. Maar moeten we dat als ouders wel willen? Soms denk ik, wat maakt het ook allemaal uit, maar op het andere moment lijkt het mij ook heerlijk om ons gewoon aan het strakke schema te houden. Als hij om 19.00 uur in bed ligt, dan hebben we zelf ook nog iets aan onze avond. Als hij tot laat opblijft, dan moeten we hem tot in de avond entertainen. Wat moet ik doen?”

Meningen lezers

Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Inge haar dilemma: “Zal ik mijn kleuter in de zomervakantie later naar bed doen of zal ik strikt blijven?”

Weekendbedtijd

Lisanne – “Wij hanteren in vakanties altijd de weekendbedtijd, dat is een half uur later dan door de weeks. Ook op de camping proberen we dat in basis wel aan te houden, want anders zijn onze kinderen helemaal uit hun ritme en ‘s nachts vaak wakker, waardoor ze overdag niet te genieten zijn. Af en toe gaan ze wel eens later naar bed op de camping als er bijvoorbeeld aan het begin van de avond animatie is waar ze graag heen willen, maar dan zorgen we wel dat we de volgende dag niks hebben.”

Hier en daar een uitzondering

Sigrid – “Hier hebben we altijd de gewone tijden aangehouden met hier en daar een uitzondering. Waarom later naar bed als daar geen reden toe is, was altijd mijn beredenering. En de volgende dag had ik gewoon altijd weer vrolijkheid om mij heen en geen gejengel van moeheid.”

Lekker laten spelen

Sanne – “We wonen op een pleintje waar alle kids de hele dag buitenspelen en in de vakantie is dat regelmatig tot laat. Lekker laten spelen met mooi weer! Ze willen echt niet naar binnen en zo slapen ze ook lekker uit. De laatste week voor school willen we weer regelmaat.”

Aantal avonden wat later

Kirsten – “Op vakantie gaan ze een aantal avonden wat later en dan weer een paar dagen op tijd naar bed. Anders raken ze oververmoeid en dan hebben we het allemaal niet leuk. Ze slapen dan toch wel, maar ik heb dan ook wel makkelijke slapers. Wanneer we thuis zijn en vakantie hebben gaan ze wel op hun normale tijden naar bed.”

Het ritme van je gezin

Marrit – “Wil je uitslapen of niet? Ritme is misschien belangrijk, maar flexibiliteit ook. Het ligt dus vooral aan het ritme van je gezin en aan wat het beste werkt voor je kind. Die van mij mochten laat in de schoolvakanties, om dan langzaam weer naar normaal te gaan aan het einde van de vakantie. En toen we naar Italië gingen, werd het ook wel eens laat, maar hielden we overdag een siësta. Ook dat ging prima, gelukkig.”

Kijk hoe je kind reageert

Thessa – “Wij laten de gewone tijden op de camping los. We kijken natuurlijk wel hoe het gaat en af en toe lassen we een vroege avond in, maar ze slaapt daarentegen ook lekker uit. De laatste week van de vakantie werken we weer aan het in het ritme komen. Het zal ook per kind verschillend zijn. Ik zou gewoon kijken hoe je kind reageert: kan het of juist niet en dan dat volgen.”

Wat doet het weer?

Mayca – “Ik kijk naar wat het weer doet. In de zomer met veel hitte leg ik ze later in bed. Met feestdagen en in de weekenden leg ik ze meestal later dan gebruikelijk op bed. Maar de normale tijden liggen tussen 19.00 en 20.00 uur in de avond voor de oudste en voor de jongste tussen 18.30 en 19.30 uur. Dus al met al liggen ze er zelfs in de weekenden voor 22.00 uur in.”

Even tijd zonder kind

Sabrina – “Hoe laat mijn jongste ook naar bed gaat, hij is altijd rond 6.30 uur wakker. Aangezien ik ook aan mijn slaap wil komen en ‘s avonds heel even tijd zonder kind wil in de vakanties, gaat hij dus om 21.00 uur naar bed, dat is de bedtijd in het weekend. Mijn twee pubers bepalen zelf hoe laat ze gaan slapen, maar zij slapen ook uit.”

Hoe overleef ik de vakantie met kinderen? 5x handige tips die je gaan redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.