Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Week van het Verkeer moet kinderen weer aan het fietsen brengen

Dat kinderen steeds minder bewegen, was al bekend. Maar nu blijkt ook dat steeds minder kinderen op de fiets naar school gaan. Een groeiend aantal kinderen kan niet fietsen of heeft zelfs geen fiets. En dat in Nederland fietspad-land.

Om die reden is de Week van het Verkeer deze week van start gegaan.

Week van het Verkeer

Vorig jaar werd al bekend dat kinderen steeds vaker worden gebracht met de auto of te voet naar school gaan. Nu is met lopend naar school gaan niets mis, maar leraren maken zich in toenemende mate zorgen over het groeiend aantal kinderen dat niet kan fietsen of zelf geen fiets heeft. De Week van het Verkeer, een initiatief van de verkeersregio Amsterdam, moet fietsen stimuleren. Daarom kregen de kinderen op een basisschool in Zwaanshoek, Haarlemmermeer, waar de week is afgetrapt, allemaal een kilometerteller op hun fiets. Met deze ‘Kilometer-Vreter’ worden de kinderen uitgedaagd om zoveel mogelijk veilige kilometers te fietsen. De klas die het meest fietst wint een mooie beloning.

Verkeer & meer

De Week van het Verkeer is een activiteitenweek voor scholen georganiseerd door Verkeer & Meer. Tijdens deze week wordt extra aandacht gevraagd voor kinderen in het verkeer. Speerpunten zijn verkeersveiligheid en verkeerseducatie.

Oorzaken minder fietsen

Maar waarom fietsen kinderen minder? Uit onderzoek van ANWB van vorig jaar blijkt dat kinderen uit wijken met een lage sociaal-economische status én kinderen uit vinexwijken weinig fietsen. In achterstandswijken wonen meer ouders met een niet-westerse migratieachtergrond. Zij hebben in het algemeen weinig tot geen fietservaring en geven de Nederlandse fietscultuur niet mee aan hun kinderen. De ouders kiezen hier graag een school zo dicht mogelijk bij huis, waardoor de kinderen lopend naar school gaan en het hebben van een fiets overbodig is.

In welgesteldere wijken wonen kinderen verder van school en worden ze meer dan eens met de auto gebracht, vooral bij slecht weer. Door al die drukte en openvliegende portieren rondom scholen wordt het daar een stuk onveiliger. Dat is dan ook een andere oorzaak van het afnemen van het aantal jonge fietsers: ouders vinden de verkeerssituatie onveilig en brengen hun kind liever – paradoxaal genoeg – met de auto.

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.