Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gevluchte kinderen uit Oekraïne kunnen in Nederland naar school

Sinds twee weken houdt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ons allemaal bezig. Inmiddels is er een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen en is een deel van die vluchtelingen in Nederland aangekomen. Voorlopig wordt er vooral gefocust op het regelen van opvang en slaapplaatsen voor deze vluchtelingen. Maar ook een ander vraagstuk doet zich voor. Waar gaan al die kinderen uit Oekraïne straks naar school?

Door de grote aantallen vluchtelingen, en het feit dat ze geen asiel hoeven aan te vragen wanneer ze in Nederland aankomen, is er geen duidelijk beeld van het aantal Oekraïense kinderen dat momenteel in Nederland is. Laat staan over het aantal dat er nog aan komen.  “We weten het niet, maar we verwachten wel dat het er veel zijn”, vertelt Freddy Weima van de PO-raad aan EenVandaag.

Kinderen uit Oekraïne hier naar school

Bovendien is het voorlopig nog niet duidelijk hoe lang de vluchtelingen hier zullen blijven. Veel is namelijk onzeker voor de Oekraïense vluchtelingen en niemand weet hoe lang de oorlog zal duren. Wat wel duidelijk is, is dat de gevluchte kinderen recht hebben op onderwijs hier in Nederland.

Dat is echter nog niet zo gemakkelijk gezien het feit dat scholen nu al met lerarentekorten kampen en doordat corona zorgt voor veel ziekteverzuim onder leerkrachten. “We zitten op dit moment al met een nijpende situatie in het onderwijs waardoor het voor veel scholen betekend dat er geïmproviseerd moet worden”, zegt Weima. “Voor veel scholen is het improviseren, maar scholen doen heel erg hun best.”

Taalscholen

Weima wil per regio gaan bekijken waar de gevluchte kinderen terecht kunnen. En omdat het onderwijs in het Nederlands gegeven wordt kan dat ook niet zomaar overal. “Je krijgt les in het Nederlands, dus je moet bijvoorbeeld iets regelen met taalscholen en taalklassen die we in Nederland hebben en daar zullen we een groot beroep op doen de komende tijd”, aldus Weima.

Hartverscheurend: jongetje uit Oekraïne vertelt in tranen over afscheid met vader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.