Lise Steegmans
Lise Steegmans Lichaam 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

Hoe help je een kind met overgewicht? Door vérder te kijken dan alleen kind en kilo’s. Dat moet volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nieuwe insteek zijn in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Hij pleit voor een gezamenlijke aanpak door verschillende zorginstanties.

Die gezamenlijke aanpak is nu voor het eerst gelanceerd in Nederland. De provincie Limburg trapt af en gaat de komende drie jaar 1300 kinderen met overgewicht begeleiden.

Leefstijl van kinderen

Om die leefstijl te veranderen heeft de staatssecretaris in de provincie Limburg het project Keigezond Limburg afgetrapt. Hierbij wordt er niet alleen meer gekeken naar het kind, het gewicht en het BMI, maar ook naar de achterliggende problematiek. Want, zo legt jeugdverpleegkundige Antoinette Kec van GGD Zuid Limburg uit, “er speelt vaak veel meer dan alleen overgewicht bij één of meerdere van de kinderen.”

Unieke aanpak

Verder kijken dan het kind, de kilo’s en de groeigrafieken, het klinkt zo simpel. Toch is deze nieuwe aanpak, waarbij zorgverzekeraars, gemeenten, provincie en beide Limburgse GGD’en de handen ineen slaan, uniek. “In gezinnen die hulp vragen speelt vaak van alles. Schulden, echtscheiding of depressies bij ouders. Al deze zaken kunnen een gezondere leefstijl in de weg staan”, legt Antoinette Kec uit aan L1mburg.nl. Met de nieuwe aanpak wordt het kind én het hele gezin geholpen.

Hulp op maat

“Nu wordt er gekeken wat er nodig is voor het individu. Je hebt verschillende partners nodig om het kind centraal te stellen. Je wordt op maat geholpen”, zegt Van Ooijen in het L1-programma L1mburg Centraal.

Kinderen met overgewicht in Nederland

In Nederland neemt het aantal kinderen met overgewicht en obesitas al jaren toe. Tel daar de twee coronajaren en bijbehorende coronakilo’s bij op en je beseft al snel dat er iets moet veranderen aan de leefstijl van veel kinderen. Uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat 13,2 procent van de vier- tot twaalfjarigen en 19,3 procent van de twaalf- tot zestienjarigen overgewicht heeft. Het aantal kinderen met overgewicht blijft de afgelopen jaren groeien in beide leeftijdsgroepen.

Onder kinderen tussen de zestien tot twintig was er in 2020 juist een daling. In 2020 had 14,3 procent van de jongeren in deze leeftijdsgroep overgewicht. In 2019 ging het om 16,2 procent.

Ben je nieuwsgierig wat jij als ouder kunt doen tegen overgewicht bij je kind? Hier vind je tips & tricks

Monique’s zoon Jimmy (13) heeft overgewicht: ‘Ze denken dat wij elke dag patat eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.